Pénteken országszerte kell esőre, záporra számítani, északon-északkeleten kezdetben hó, havas eső, átmenetileg ónos eső is eshet. Több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Hajnalban északon, északkeleten még fagyni fog, napközben 0-8°C várható, délen lesz a melegebb.

Szombaton is marad a változékony idő, több helyen kialakulhat eső, zápor, de már több helyen eléri, délkeleten meg is haladhatja a hőmérséklet a 10 fokot. Északon-északnyugaton lesz hűvösebb.

A húsvéti ünnepek alatt marad a változékonyság, főként vasárnap sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is, de enyhébb időben lesz részünk. Húsvéthétfőn kelet felé távozik a csapadék, pár fokkal hűvösebb lehet.

Európa-ba már beköszöntött a tavasz

Európa legnagyobb részének időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, a Kelet-európai-síkságon és Dél-Skandináviában derült az ég, ettől délre azonban alacsonyszintű felhőzet borítja a tájat.

Ciklonok a Spitzbergák, Spanyolország, az Égei-tenger és a Fekete-tenger térségében örvénylenek, emiatt kontinensünk déli tájain többfelé esik az eső, északon pedig helyenként havazik.

A délutáni csúcshőmérséklet eloszlása az elmúlt hetekhez hasonló: a mediterrán térségben 15, 20 fokig is felmelegszik napközben a levegő, másutt azonban -2, +5 fok a jellemző.

A Kárpát-medence időjárását péntek estig előbb az említett anticiklon déli peremén érkező szárazabb levegő alakítja, majd ismét ciklonális mező húzódik térségünk fölé, sokfelé várható csapadék.

(mti/időkép)

Címkék: húsvét, tavasz, szél, időjárás, , eső, kis szines