A népi időjósok sok évszázadra visszanyúló megfigyeléseken alapuló "előrejelzését" még novemberben hozták nyilvánosságra a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, akik régóta gyűjtik és őrzik a regulákat. November elején rendkívüli módon piroslott a galagonya, a fákról csak nehezen hullottak le a sárguló levelek, és a mezei nyulak is kövérre hizlalták magukat. A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint, ezek a hiedelmek nagy telet jeleztek, kemény fagyokkal és sok-sok hóval.

Egy valamiben azonban mégis tévedtek az időjósok. Az évszázados hiedelmekre támaszkodva márciusra ugyanis gyönyörű tavasznyitást ígértek. Megfigyeléseik alapján állították, hogy a tavasz első hónapjában olyan lesz az idő, mint amilyen októberben volt. Ősszel ugyan nyáriasan meleg napok voltak heteken át, ez azonban márciusban nem ismétlődött.

Kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, havas eső és eső is hullhat. Az élénk, olykor erős szél helyenként hófúvásokat okozhat. Délután -4 és +4°C között alakul a hőmérséklet.

autó mosoly


Szerdán is hasonló időjárásra lehet számítani: marad a hideg idő, viszont mérséklődik a légmozgás.

Csütörtökön valamelyest enyhébb időben bízhatunk, de helyenként kisebb havazás, hózápor, havas eső, eső is előfordulhat. Hajnalban a Dunántúlon erősen fagyhat, viszont délen, délkeleten már érezhető lesz az enyhülés.

Pénteken is felhős, esős, záporos idő várható. 10 fok körüli csúcsértékkel.

A hét utolsó napjai már többfelé tavasziasabb hőmérsékletű, de továbbra is változékony, csapadékos időt tartogatnak, helyenként nagyobb mennyiségű eső eshet. Vasárnap a szél is megerősödhet és záporok is lehetnek. Szerencsésebb területeken a hőmérő higanyszála 17 fokig is felkúszhat.

forrás: MTI, koponyeg.hu, idokep.hu

Címkék: húsvét, tavasz, szél, , eső, időjárás, kis szines