A hétfőn várható havazás és hóátfúvás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat - adta hírül a Magyar Távirati Iroda. Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.

Ezenkívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest –, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Akinek nem muszáj, ne keljen útra!

Az autóban legyen: kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem és innivaló.

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően, Somogy megye területén ismét havazás kezdődött, a térségünket elérő mediterrán ciklon elkezdte kifejteni hatását.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőn várhatóan a déli, kora délutáni óráktól a csapadék intenzitása jelentősen megnőhet. 24 óra alatt akár 10-12 cm friss hóréteg is kialakulhat. A szél várhatóan megerősödik, 30-50 km/órás északkeleti irányból fújó széllel számolhatunk, amely az alacsony hőmérséklet miatt hófúvások kialakulását eredményezheti.

A köpönyeg.hu pedig arról ír, hogy kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható havazás. Erős lesz az északkeleti szél, mely néhol hófúvást okozhat. A csúcshőmérséklet fagypont körül alakulhat.

Címkék: fagypont, fúvás, út, szél, , Somogy, időjárás, kis szines