A közútkezelő szerint 25 éve nem volt akkora hóátfúvás Somogyban, mint az elmúlt csütörtökön és pénteken. A tűzoltókat szinte megállás nélkül riasztották balesetekhez. Két nap alatt annyi hívást kaptak, mint tavaly egész évben. Szita Károly Kaposvár polgármestere ma közleményt adott ki, amelyben köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítséget nyújtott. Akár hivatásosként, akár civilként tette.

 

Nemcsak a tűzoltókra, mentősökre, rendőrökre számíthattak a bajba jutottak az ítéletidőben. Több ezer önkéntes nyújtott segítséget: voltak, akik ételt osztottak, mások a traktorukkal hordták a havat. Somogy 30 pontján igyekeztek civilek és vállalkozók segíteni a hótorlaszban elakadtakon.

 

A Somogy Megyei Katasztrófavédelem így értekelte az elmúlt napok eseményeit:

 

 

A katasztrófavédelem és az érintett hatóságok, az önkormányzatok, a közműszolgáltatók, valamint a mentésben bevethető erőkkel és eszközökkel rendelkező vállalkozások és magánszemélyek valamennyien vállvetve dolgoztak a bajba jutottak megsegítésén a hosszú hétvégén kialakult kritikus helyzetben.

A meteorológiai előrejelzések – amelyekről tájékoztatást kaptak az együttműködő szervezetek, a közműszolgáltatók, a tömegközlekedési vállalatok és a kialakult rendkívüli helyzet kezelésében érintett szervezetek – gyakorlatilag szinte percre pontosan bekövetkeztek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön 1455-kor már „piros” riasztást adott ki Somogy megye egész területére. A kritikus helyzet kezelésére 15 órakor riasztásra került a Somogy Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse (MVB), ezt követően riasztották valamennyi járási helyi védelmi bizottságot (HVB) és elrendelték részükre a katasztrófavédelmi munkacsoportjaik folyamatos működtetését, továbbá a korábban kijelölt melegedőhelyek kinyittatását a településeken. A térségre kiadott piros riasztás megalapozott volt. A megye középső és északi részén a rendkívül erős szél és szokatlanul erős, sűrű havazás miatt az utakon, így az M7-es autópálya somogyi szakaszán a látótávolság nullára csökkent. Az állandó erős szél és a viharos erejű széllökések következtében a megye nagy részén kritikus helyzet alakult ki. Amint a közlekedők megállni kényszerültek, a hófúvás miatt perceken belül a hó fogságába kerültek járműveikkel. A hosszú hétvégére haza induló tömegek rekedtek az utakon. Külön kihívást jelentett, hogy a bajba jutottak egy része nem akarta tudomásul venni, hogy fizikailag lehetetlen a hazajutás, helyette a legközelebbi biztonságos helyre kell eljutni nekik.

Az intézkedések centruma a Somogy Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse volt, amelyben részt vettek az érintett hatóságok, a közműszolgáltatók és az együttműködő szervek képviselői is. Az operatív törzs koordinálta a beavatkozásokat és az intézkedéseket. A helyi védelmi bizottságok pedig az önkormányzatokon keresztül szervezték a melegedőhelyeken a bajba jutottak befogadását és ellátását. A nagyobb létszámú befogadóhelyeken a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segítséget nyújtott az ellátásban. Somogy megyében összesen 30 melegedőhelyen közel 1300 személy várta az időjárási viszontagságok csillapodását.



Az infrastruktúra elemek biztonságos működtetése és üzemképességük fenntartása céljából a következő intézkedések bevezetésére került sor Somogy megyében:

Közlekedés:

Az életvédelem érdekében, a közutakon kialakult helyzet miatt az M7-es autópályát le kellett zárni, a forgalmat a 7-es (70-es) számú főközlekedési útra terelték, ahol az est beálltával az előző órákban esett hóolvadék jéggé fagyott, így gyakorlatilag ott is lehetetlenné vált a közlekedés.
A leterelt kamionok az autópálya mentén 4 helyszínen kijelölt ideiglenes várakozóhelyen vészelték át a kritikus időszakot.
A megyei közútkezelő társaság síkosság mentesítő gépeit a kritikus főútvonalakra rendelték (70-es, 61-es, 67-es, 68-as, 65-ös).
A Kapos Volán Zrt. a távolsági autóbuszok közlekedtetését leállította, amely csak az utak felszabadítását követően állt helyre.

Áramszolgáltatás:

Az áramellátás a megye több területén akadozott, illetve megszűnt. A helyreállítás mielőbbi megkezdése érdekében a szolgáltató szakembereinek megsegítésére erőgépeket rendeltek ki, amelyekkel segítettek kijutni a meghibásodás helyszínére.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egységei összességében több mint 160 káreset, többségében műszaki mentések felszámolásában vettek részt. A katasztrófavédelem teljes eszközparkkal és megerősített szolgálattal – négy nap alatt összesen 87 eszközzel 294 tűzoltó – sietett a bajba jutott személyek mentésére. Többnyire hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentésében, valamint útra dőlt fák eltávolításában vettek részt a tűzoltó egységek. A beavatkozást nagyban nehezítette a szűnni nem akaró viharos szél és a percek alatt kialakuló hótorlaszok. A kiérkező tűzoltók zömében csak gyalogosan tudták megközelíteni a káresetek helyszínét. A beavatkozások során a legfőbb cél az volt, hogy a hó fogságába került személyek eljussanak olyan helyre, ahol biztonságban túlélik a kritikus időszakot. A tűzoltók folyamatosan kint voltak az utakon, mindent megtettek annak érdekében, hogy éjszakára az úton, kiszolgáltatottan ne maradjon senki. Az MVB operatív törzs katonai terepjáró képességű szállító gépjárművek is igénybe vett az úton rekedtek kimentésére, illetve a mentésben résztvevő katasztrófavédelmi és hóeltakarítást végző gépjárművek műszaki mentésére. Olyan baleset, ami használhatatlanná tette volna a tűzoltás-technikai eszközöket nem fordult elő.

Dr. Horváth Jenő tű. ezredes a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a mai napon értékelte a hosszú hétvége cselekményeit az igazgatóság teljes állománya részére. Úgy fogalmazott, hogy a legfőbb célnak megfeleltünk, haláleset nem következett be az utakon a kritikus időszakban sem, ezzel kapcsolatosan példaértékűnek minősítette az együttműködést a rendőrséggel. Ez azt bizonyítja, hogy hatékonyan tudunk dolgozni egy komoly, országos kiterjedésű eseménysorozat kezelésekor is.


Dr. Horváth Jenő az irányításban résztvevő valamennyi kollégának megköszönte a munkáját és külön kiemelte a beavatkozói állomány kitartó, hősies helytállását.

Címkék: visszatekintő, fúvás, tűzoltók, , havazás, kis szines