Az elmúlt napokban ugyan tavaszias volt az időjárás (múlt pénteken az Alföld déli részén 20-21 Celsius-fokot is mértek), "de a téltől még nem búcsúztunk el véglegesen". Az enyhe idő után a következő napokban erős lehűlésre, átmenetileg ismét téli időjárásra van kilátás - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzések alapját adó légköri modellek már napok óta azt jelzik: a hétvégén sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el a térséget. Sokfelé várható csapadék, helyenként jelentős mennyiségű. Csütörtök reggeltől az esőt nyugat felől egyre többfelé havazás váltja fel, ez legkorábban az Alpokalján, legkésőbb a Tiszántúlon következik be.

A Köpönyeg előrejelzése szerint: csütörtökön markáns fordulat következik, hiszen az erősen felhős, vagy borult égből eleinte többfelé várható eső; majd a viharossá, néhol orkán (110-120km/h) erejűvé fokozódó északi széllel bezúduló hideg levegő hatására egyre többfelé alakulhat ki havazás. Délutántól a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban hófúvások is kialakulhatnak. Napközben semmit sem emelkedik majd a hőmérséklet: nyugaton 0, keleten még 9 fok körül alakulhat a délutáni órák hőmérséklete, majd estétől erős lehűlés várható.

Március 15-én, pénteken nagy valószínűséggel havazásra kell számítani, a szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége helyenként meghaladhatja a 10-15 centimétert. Emellett - elsősorban a nyugati és középső országrészben - sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, ami hófúvásokat okoz.

A talaj közelében is visszaesik a hőmérséklet: csütörtökön nyugaton, pénteken már keleten is 0 fok körüli hőmérsékleti maximum valószínű, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan helyek, ahol napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve, hogy ez jelentős visszaesés az egy héttel ezelőttihez képest.

Szombaton inkább már csak keleten lehet kisebb havazás, vasárnap csapadék nem valószínű. A hét végére mérséklődik a szél ereje, viszont erősödik az éjszakai lehűlés, vasárnap hajnalban a szélvédett tájakon akár mínusz 10, mínusz 15 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet - közölte prognózisát az OMSZ.

A várható télies időjárásra tekintettel a március 15-i ünnepség a tervezett programoktól eltérően alakul Siófokon. Az ünnepi műsort a fellépő gyerekekre való tekintettel a Kálmán Imre Kulturális Központ színháztermében tekinthetik meg a vendégek. A szabadtéri programok, a koszorúzás valamint a fáklyás felvonulás, idén elmaradnak.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei és eszmeisége előtti főhajtásra a programváltozás ellenére is mindenkit tisztelttel várnak március 15-én 10.30-tól a Kálmán Imre Kulturális Központba.

Kaposváron minden programot megtartanak a megadott helyszíneken.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc meg emlékezései Kaposváron


március 14.

11:00h Kossuth tér

Ünnepélyes zászlófelvonás katonai tiszteletadással

17:00h Hősök temploma

Emlékezés a szabadságharc kaposvári hőseire

Ünnepi beszédet mond: dr. Giber Vilmos igazgató

Közreműködik a Füred Rock Szín Kör

18:00h Hősök temploma

Szentmise a hősök tiszteletére

március 15.

10:30h Széchenyi tér

Közreműködnek: Déryné Vándorszíntársulat; Somogyi Huszárok

11:00h Petőfi tér

Közreműködnek: Déryné Vándorszíntársulat; Somogyi Huszárok; Kaposvári Honvédzenekar

11:30h Kossuth tér

Ünnepi beszédet mond Szita Károly polgármester

Közreműködnek: a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény; Kaposvári Honvédzenekar; Somogyi Huszárok

18:00h Együd Árpád Kulturális Központ

Ünnepi színházi előadás

Koltay Gergely-Koltay Gábor: Zúgjatok harangok- 1848 rockopera a Füred Rock Szín Kör előadásában. Közreműködik a Somogy Táncegyüttes és Bódis Nagy Katinka Táncstúdió

Koreográfus: Turi Endre, művészeti vezető: Horváth Gábor, rendező: Horváth Gáborné. Belépő: diák,nyugdíjas: 700 Ft, teljes áru: 1000 Ft. Jegyek február 15-től kaphatóak az Agórában.

március 18.

10:00h Kossuth tér

Zászlólevonás



Címkék: előrejelzés, tavasz, hideg, tél, időjárás, kis szines