Handó Tünde, az Országos Bírósági hivatal elnöke szerint a nyugdíjazott bírák ügye hamarosan megoldódik, holnap szavaz az erről szóló törvénymódosításról az országgyűlés.    

Rohamosan emelkedik a bíróság elé állított szabálysértők száma Somogyban. Két éve több mint 5400-an, tavaly már 7400-an voltak, ez 150%-os emelkedést jelent. A büntetőügyek és polgári peres ügyek száma viszont folyamatosan csökken, és ezeket gyorsan be is fejezik.

- A tavaly befejezett ügyek közül minden bíróságon és ügyszakban az ügyek 90%-át befejeztük 1 éven belül, a törvényszéki másodfokon 99,6 illetve 7%-át - mondta a Kaposvári Törvényszék elnöke, Hajnal Éva.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint ez példaértékű. Ezt az arányt szeretnék meghonosítani mindenütt az országban.

A jó arányt ráadásul új vezetői gárdával érték el, mert a korábbit a nyugdíjazások miatt lecserélték. Két kényszernyugdíjazott kaposvári bírót azóta a munkaügyi bíróság visszahelyezett állásába, hárman pedig szintén munkaügyi pert nyertek. Handó Tünde szerint a nyugdíjazott bírák ügye hamarosan megoldódik.

- A parlament előtt fekszik egy törvénymódosító javaslat. Holnap erről a módosító indítványról lesz egy szavazás, ezek a javaslatok rendezik a tavaly felmentett bírók sorsát - árulta el az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde.

Méghozzá úgy, hogy az érintettek maguk dönthetik el, vissza akarnak-e térni a munkájukhoz. A visszatérő és korábban vezetői tisztséget betöltött bírák azonban ugyanabba a pozícióba nem kerülhetnek vissza, ha azt azóta betöltötték.

Címkék: összbírói, szabálysértés, értekezlet, bíróság, kaposvár, kis szines