Árvízvédelmi törzsvezetési gyakorlatot tartott, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse nyolc Járási Helyi Védelmi Bizottság operatív munkaszervezetének bevonásával Somogyban.

A gyakorlaton az ár- és belvízi veszélyhelyzetből adódó lehetséges következmények modellezték.

A feltételezés szerint a megye területén a téli időszakban lehullott csapadékmennyiség a talajban telítődött. Ennek következményeként a Balaton déli területén lévő belvízvédelmi szivattyúállomásokat napok óta III. fokú készültségben üzemeltették a vízügyi szervek. A folyamatosan emelkedő belvízszint a települések utcáit, a közút- és vasútvonalakat és az M7 autópályát is veszélyeztette. A megye déli részén, a Rinya vízfolyás térségében lévő településeken ár- és belvízi helyzet alakult ki, amely lakóingatlanokat öntött el. Marcali térségében a Marcali Víztározó gátja veszélyes mértékben átázott.

A göröndi, és a Bárdudvarnok-Nagypuszta térségében található halastavak vízszintje jelentős mértékben megemelkedett, a nagypusztai halastó nyugati oldali gátja meggyengült.

A helyzetet súlyosbította, hogy Ausztriában a Dráva vízgyűjtő területén megindult a tavaszi olvadás. A szokatlanul meleg és csapadékos tavaszi időjárás miatt a hóban tárolt vízkészlet a sokéves átlagot meghaladta, az olvadás nagyon gyors lefolyású volt. A hegyi patakok megáradtak, és a vízelvezető csatornák alig bírták levezetni a csapadékot. A Dráva felső szakaszán rendkívüli védekezési szabályokat léptettek életbe.

A Kaposon, a Koppány, a Kis-Koppány és a Pernec patakon a lehullott nagymennyiségű csapadék hatására szintén megindult egy jelentős mértékű árhullám, így ott is veszélyesen magasak voltak a vízállásokat.

A gyakorlatban részt vevő operatív törzsek a térségükben jelentkező feladatokra reagálva elkészítették intézkedési tervüket és a lakosságtájékoztató közleményeiket. A gyakorlat a felkészültség, a döntési mechanizmus és az idővel való emberi küzdelem tesztje is volt - tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Címkék: árvíz, belvíz, gyakorlat, katasztrófavédelem, somogy, kis szines