16.00


Nézze meg a helyszínen készült videót!

15.00 Megszűnt a havazás – folyamatosan javulnak a közúti közlekedés feltételei

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat délutáni jelentése alapján az országban már sehol sem havazik. A társaság ezért már jóval hatékonyabban tudja ellátni hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit, így a közúti közlekedés feltételei is folyamatosan javulnak.

A Dunántúlon már megszűnt a havazás, esik vagy szemerkél az eső Pest és Nógrád megye nagy részén, valamint a Jászságban és a Tiszántúlon. A hőmérséklet általában nulla fok feletti, csak néhány helyen van fagypont alatt. A fő és mellékutak általában vizesek, nedvesek, csupán a dunántúli utakon számíthatnak latyakos és hókásás szakaszokra is a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségi dolgozói továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, a 15 órai összesítés idején közel 130 munkagép dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

 

 

12.40

Az M7-es baleset kamionsofőrét kivágták a járműből. Mentőhelikopter szállította a kaposvári kórházba. Úgy tudjuk: súlyos, nyílt, többszörös combcsonttörése van.
Eközben 8 kilométer hosszú sor torlódott fel.

kamion

/MTI Fotó: Varga György/

A várakozó autókba és belerohant egy jármű. A forgalmat 12.30 perckor engedték el.

10.05

Egy autó letért az oldalsó sávba. majd a szalagkorlátnak ütközött az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhíd után, a 116. számú km szelvényében. Egy kamion előzni kezdte. Egy másik pedig ebbe belecsúszott. A hátsó kamion sofőrje megsérült. A mentés idejére teljes útzár van érvényben a Budapest felé vezető szakaszon. A kamionsofőrt a tűzoltók vágták ki a roncsból. Mentőhelikopter szállította kórházba.

A balesetről a rendőrség a következő  tájékoztatást adta: az M7-es autópálya bal pályatestén, a 116-os km szelvénynél ma délelőtt anyagi káros baleset történt. Egy személygépkocsi elhagyta a pályát, és az árokban állapodott meg. A forgalom a rendőri intézkedés miatt egy sávon haladt, amikor két kamion elkezdte kerülni a baleset helyszínét, majd a második az előtte haladónak ütközött. A második jármű sofőrje megsérült. A műszaki mentés ideje alatt - 10 óra 03 perctől - teljes pályazár van érvényben.

9.45

Kaposváron minden út járható, a KVG gépei kora reggel óta tisztítják a város útjait. A tömegközlekedés zavartalan,  minden autóbusz menetrend szerint, késés nélkül közlekedik.

9.30

A hó olvad, az utakok latyakosak - tájékoztatta a közút megyei ügyelete a KaposPontot.

9.00

Somogy megyében a barcsi határátkelőhelynél a kialakult időjárási helyzetre tekintettel a hazánkból kilépő gépjárműveknél a horvát hatóságok ellenőrzik a téli gumit és a hólánc meglétét.

 

7.30

A Magyar Közút megyei igazgatóságának gépei hajnali 4 óra óta sózzák alá az utakat. 51 gép dolgozik. Elakadásról a reggeli órákig nem érkezett bejelentés.

 

A legtöbb hó Marcali térségében esett. 15 centiméter körüli. Kaposváron és környékén 7 centiméteres hó hullott.

Kaposváron a buszok mindenhol elérik úticéljukat.

7.00 A Magyar Közút közleménye:

A dunántúl több megyéjében változó intenzitással havazik – a csapadékos területeken téliesebbek az útviszonyok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat kora reggeli jelentése alapján az ország nyugat-dunántúli területein jelenleg is intenzíven havazik. A társaság folyamatos munkavégzése ellenére a csapadékkal érintett területeken több helyen is havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők a fő- és mellékutakon egyaránt. Járhatatlan út vagy elzárt település ugyanakkor nincs az országban.

 

A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vash, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

 

A fő- és mellékutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire havas, helyenként latyakos. Komárom-Esztergom és Pest megyében a korábbi havazás nyomán még latyakosak az alsóbbrendű utak, máshol az országban vizes, nedves mind a fő- mind a mellékúthálózat.

 

A csapadékos területeken jelentősen romlottak a látási viszonyok, átlagosan 100-300 méter között alakul a belátható út hossza. Csorna, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében az intenzív havazásban 100 méter alá csökkent a látótávolság. Tatabánya környékén ködfoltok nehezítik a közlekedést, míg az Alföldön Békés megyében sűrű köd képződött az éjszaka folyamán, helyenként ott is 100 méternél kisebb a látótávolság.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségi dolgozói az éjszaka folyamán is dolgoztak a csapadékos területeken. Jelenleg a társaság csaknem 600 szakembere több mint 210 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

 

A Dunántúlon tapasztalható téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Címkék: utak, közút, , Somogy, havas, kis szines