1922. február 05-én Friedländer Györgyként a fővárosban látta meg a napvilágot az „Aranycsapat tizenkettedik játékosa”, Szepesi György, rádiós sportkommentátor.

„Ma a legtöbb riporter nem hivatásként éli meg és végzi a munkáját, hanem kenyérkeresetként, és ez bizony érződik.”

Szepesi közvetít_forras

1978-86-ig az MLSZ elnöke volt, 1982-94-ig a FIFA vb-tagja, 1995-ben megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatát, 2004-ben Prima Primissima díjat kapott, 2005-től Budapest díszpolgára. 2012-ben a FIFA Érdemrendet is átvehette.

Kisgyermekként az angyalföldi grundokon rúgta a bőrt, de más sportágakat is megkedvelt, nemcsak a labdarúgást. 1944-ben Ukrajnában és Kelet-Magyarországon volt munkaszolgálatos.

A sportriporterek etalonja tavaly volt 90 esztendős:

Szepesi György 90 éves


Legendás közvetítéseinek legemlékezetesebbike bizonnyal az 1953-as londoni 3:6-hoz, az évszázad mérkőzéséhez köthető. Ezt a mérkőzést a szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv már az 1952-es helsinki olimpián lekötötte; a párt első embere, Rákosi Mátyás viszont igencsak nehezményezte ezt az önálló akciót.

Az a Rákosi (szül.: Rosenfeld), aki ezen a napon, vagyis február 5-én halt meg, igaz majdnem húsz esztendővel később 1971-ben - 78 éves korában - a Szovjetunió Gorkij nevű városában, ahová párttársai tulajdonképpen száműzték.

Rákosi Mátyás a búzakalászok közt, 1947, Fotó: Gottl Egon; Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár, Budapest

Rákosi a búzamezőn


A "bölcs vezér" többször járt Somogyban. 1947-es kaposvári látogatásáról egy 1947 júniusában készült filmhíradó tanúskodik. Rákosi akkor hirdetett harcot a spekuláció letörésére és az indokolatlanul magas árak csökkentésére.

(A linkre kattintás után az időszalagon 1947-et, illetve júniust kell választani. Ha mindent jól csinált, már nézheti is a Mafirt Krónika 71. adását.)

Ma bont pezsgőt 28. születésnapja alkalmából Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. A fontmilliókat érő portugál időszerűen a Real Madrid játékosa, de megfordult a Manchester United-ben is. A wikipedia szerint a Ronaldo nevet édesanyja a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan után adta fiának, ugyanis ő volt a kedvenc színésze, míg a Cristianót nővérétől kapta.

C. Ronaldo

Címkék: filmhíradó, Rákosi, Ronaldo, halt meg, Szepesi György, Aranycsapat, született, kis szines, Somogy, Kaposvár