A Start munkaprogram keretén belül 230 kecskét tartanak. A helyiek fejik, gondozzák az állatokat. A kecsketejből készült termékek egyre népszerűbbek, ugyanis számtalan jótékony hatása ismert.

Mindennapos munka a kecskefejés Szilvásszentmártonban. Egy év alatt megduplázódott az állomány. Jelenleg 230 kecskét tartanak itt.

"A kecskéket azért tartottuk, hogy az önkormányzat területeit tisztán tartsuk. A következő lépcsőfok a termék feldolgozása, értékesítés volt. 10 kecskéről 230-ig" - árulta el a szilvásszentmártoni polgármester, Lengyel Gábor.

Sorok kígyóznak a kaposvári piacon. Mindenki a kecsketejet szeretné megkóstolni.

"Kiskoromban a faluban, ahol nevelkedtem volt egy bácsi, akinek voltak kecskéi, közel laktunk, akkor kóstoltam, de azóta ötven év eltelt, most újra megkóstoltam, szerintem finom" - árulta el Borovec János.

Még a legkisebbek is szívesen itták a meleg kecsketejet. A kecsketejet az allergiásoknak is ajánlják. Ha kis korban fogyasztják, akár el is mulaszthatja a túlérzékenységet.

"A paletta újra bővült, új termékkel a kecsketejjel. Amiről én mint laikus azt tudom, jobb minőségű, mint a tehéntej, és a tejérzékenyek is elfogyaszthatják" - mondta a Kaposvári Nagypiac ügyvezető igazgatója, Bozzay György.

De nemcsak inni jó a kecsketejet. Tar Anriett például szappant készít belőle.

"Keramikus a szakmám és ebből adódóan szárazság, ekcéma bármi előfordulhat, ezzel gyógyírt találtam a problémáimra, sérült bőrfelületet pár nap alatt begyógyítja pár nap alatt" - mesélte Tar Anriett.

A kecsketej vas-kálium-kálcium tartalma háromszorosa a tehéntejnek. Vitamin tartalma is magas. A kaposvári piacon péntektől rendszeresen kapható.

Címkék: kecske, piac, tej, egészség, kaposvár, kis szines