Még ebben a rendkívüli aszályos időben is tartalmaz nedvességet a silócirok. A takarmánynövény szárazságtűrő és rendkívül jól tárolja a vizet.

Mivel kiterjedt bojtos gyökérzettel rendelkezik, a gyökérzeten rendkívül intenzív a vízfelvétele. Ezért gyenge minőségű talajon is jövedelmezően termeszthető.

Kaposfüred határában 55 hektáron takarítanak be silócirokot. Idén májusban próbálkoztak először ezzel a növénnyel. Ekkora mennyiségben egyedüliként Somogyban.

- Silózva használják az állattenyésztésben, vadgazdálkodásban. A kaposvári cukorgyár megbízásából termesztjük, valószínűleg a biogáz üzemekben fogják hasznosítani – mondja az Agro-Som Kft. ügyvezetője, Somogyvári Erika.

Németországban évek óta használják biogáz előállításra, de itthon is egyre többen figyelnek fel erre a zöld takarmánynövényre.

- Aszályos időben bizony van megoldás, olyan növényt láthatunk, amely ellenáll ennek az aszálynak, még hozama is van, hasznosítható. Az a nagy takarmányhiány, ami most küzdenek az állattenyésztők, bízom benne, hogy minél többen felfedezik, akkor ezt a szörnyű hiányt enyhíteni fogja a siló – tette hozzá Tóth István, növény-és talajvédelmi szakmérnök.

A ciroksilóval elsősorban a szarvasmarhákat és a juhokat etetik a gazdák.

Címkék: silócirok, jelleggel, aszályos, időben, kísérleti, gazdák, kis szines