A nap első nagy sikerét Berki aratta, aki a hazai közönség támogatását élvező Louis Smith-t is legyőzve végzett az élen lólengésben, kiélezett versenyben. A kétszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok magyar tornász, azután, hogy a múlt szombati selejtezőben hibázott, a vasárnapi döntőben tökéletes gyakorlatot mutatott be, és bár Smith utóbb ugyanannyi pontot kapott, mint ő - 16,066-ot - a magyar tornász kiviteli pontszáma magasabb volt, ezzel nyert. A döntő másik magyar résztvevője, Hidvégi Vid rontott - leesett a szerről -, emiatt nyolcadik lett.
Vasárnap este Pars Krisztiántól várta a magyar küldöttség a győzelmet, és az idei Európa-bajnok, a tavalyi világbajnokság ezüstérmese nem is okozott csalódást. A szombathelyi atléta már első, 79,14 méteres dobásával az élre állt, ettől kezdve pedig végig vezetett. Végül a harmadikra elért 80,59 méteres eredményével szerezte meg az olimpiai bajnoki címet, több mint egy méterrel megelőzve a címvédő, ezúttal második szlovén Primoz Kozmust.

Nagyszerű sikert aratott a kötöttfogású birkózók 55 kg-os kategóriájában Módos Péter, aki ugyan a negyeddöntőben kikapott az ötszörös világbajnok iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurtól - ő végül meg is nyerte a versenyt -, de aztán a vigaszágon javított, s a dán Haakan Erik Nyblom legyőzésével kiharcolta a bronzérmet.

A vasárnap érdekelt másik magyar birkózó, a 74 kilós Bácsi Péter nyolcaddöntős mérkőzésén megsérült, emiatt kikapott, s már nem is folytathatta a versenyt. Utóbb kiderült, hogy bal térdében levált a porc, illetve hátsó keresztszalag-szakadást szenvedett.

Miközben Berki a győztes gyakorlatát mutatta be, a női vízilabda-válogatott már az elődöntőbe jutásnak örülhetett, mivel szoros mérkőzésen 11-10-re felülmúlta az orosz csapatot. Ellenfele a döntőbe jutásért, kedden a spanyol együttes lesz.

Az atlétáknál Rakonczai Beáta a 85., Erdélyi Zsófia a 92., Kálovics Anikó pedig a 95. helyen végzett maratonfutásban. A szörfösök között Detre Diána 18., az ötödik olimpiáján résztvevő Gádorfalvi Áron pedig 25. lett.

Az ötkarikás újonc Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a kötelező gyakorlatot követően a 21. helyről várja a folytatást.

(mti)

Címkék: magyarok, London, 2012, érem, olimpia, kis szines