Továbbra is érvényben marad a csütörtökön kiadott másodfokú hőségriasztás 12 megyében, köztük Somogyban. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 25 Celsius-fok felett alakul.


A balatoni térségében a délelőtt már csökken a felhőzet, és a nap nagyobb részében többórás napsütés valószínű. Délután azonban újra  megnövekedhetnek a gomolyfelhők. Helyenként ezért kialakulhat zápor, zivatar. A vízpart mellett a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 fok körül alakul, este pedig 26 fokig eshet vissza. A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos.

Késő délután a Dunántúl déli részén zivatarok várhatók, melyeket viharos, óránkénti 60 kilométer/órás sebességet is meghaladó szél, esetleg jégeső és felhőszakadás kísérheti.

Mint arról korábban beszámoltunk: az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy akár 15-20 perc alatt is leéghetünk.

Ha tudunk, egy-két órát hűtött helyiségekben töltsünk.

A lakosság által igénybe vehető klimatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokkal igyekszik hozzájárulni a nyaraló vendégek, strandolók épségéhez, biztonságához.

• Az elrendelt hőségriadó időszakában a magas átlaghőmérséklet és a magas UV sugárzás miatt 11:00 és 15:00 óra között árnyékos helyen tartózkodjanak, ne hevüljenek túl, megfelelő folyadékot, vízmennyiséget fogyasszanak, hiszen komoly egészségkárosító hatása van az extrém melegnek.
• Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, előtte mosakodjanak le.
• Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
• A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más hasonlóan ható szert ne fogyasszanak. Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
• Ne legyenek lehetőleg egyedül a vízben, mert ha akár csak rövid idejű eszméletvesztés is következik be, nincs segítség: egy esetleges rosszullét vízbe fulladással is végződhet!
• Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
• Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
• Figyelje mindenki a viharjelző berendezéseket, és tartsák be a szabályokat! (Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.)

A hőség miatt péntektől a főváros három fejpályaudvarán és tizenegy nagyobb vidéki vasútállomáson is vizet osztanak.

A közlemény szerint a MÁV-START Zrt. a délelőtti óráktól kezdve ismételten ásványvizet biztosít az utasainak. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. Ezzel együtt a MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.    

A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet is, és amennyiben az eléri, illetve meghaladja 45 Celsius-fokot, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőség szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél - 50-60 Celsius-fok között - a pálya deformálódhat - emelték ki, hozzátéve: ez esetben sebességkorlátozást vezetnek be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés előfordulhat.

Kitértek továbbá arra, hogy a nyári időszakban a Balaton felé a legnagyobb az utasforgalom, így a nyári menetrendben a Balaton déli partján közlekedő kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, ezek 380 forintos helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, itt is megjelennek a légkondicionálóval ellátott motorvonatok - tették hozzá.

Címkék: risztás, hőség, jég, kánikula, zivatar, kis szines