A kétnapos nemzeti búvár-minősítés második napján sikeresen megszerezte a Somogy Mentőcsoport tagszervezete, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület a nemzeti minősítést, akik két búvárcsoporttal is helytálltak a megmérettetésen. Rajtuk kívül a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentő Szervezet adott számot felkészültségéről a mai napon.

Resize of IMG_1590.JPG


A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében és a Magyar Búvár Szakszövetség valamint a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség szakmai felügyelete mellett megtartott nemzeti minősítő gyakorlatot két nap alatt összesen hat mentőszervezet hajtotta végre azonos feltételekkel. Kivétel nélkül eredményes minősítést szereztek. Ők mostantól ahhoz az elit körhöz tartoznak, akik szaktudásuk révén jogosultak képviselni a katasztrófavédelmet a mentőakciók során.

Resize of IMG_1609.JPG


A minősítő bizottság elnöke Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF műveletirányítási főosztályvezető-helyettese a gyakorlatot zárásaként sikeresnek értékelte a kétnapos munkát, és kiemelte a minősítés jelentőségét, ugyanis 2012. október 1-től csak a  Nemzeti Minősítő Rendszer keretében megszerzett minősítés birtokában vehetnek részt az önkéntes mentőszervezetek  a katasztrófavédelem munkájában.

Resize of IMG_1630.JPG


Sikeres minősítést szerzett hat önkéntes mentőszervezet:

1. a Bakony Mentőcsoport (MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub),
2. a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (BHG Búvárklub),
3. a Moson Mentőcsapat (Deepex Iparibúvár Szolgálat),
4. a Nyír Mentőcsoport (Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület),
5. a Savaria Dive Sportegyesület és Búvárklub és
6. a Somogy Mentőcsoport (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület).
Resize of IMG_1631.JPG



A Nemzeti Mentőbúvár Minősítő Gyakorlat egyik feladata:

„A parton lévő stégnél a csoportból 1 biztosító búvár marad. A feladat végrehajtást végző 2 búvár betájolja a vízen található 5 bóját. A tájolás után az óramutató járásával ellentétes irányba végigússzák a kijelölt pályát.

Feladat: A 4. sz. bójánál, ami egy elsüllyesztett motorcsónak, mintegy 10-12 m mélyen a búvárok megkeresik a csónakhoz rögzített műanyag karikákat, mindegyik búvár levesz 1-1 karikát (karabinerrel együtt) melyet az övéhez rögzít. Ezután tovább úsznak a kijelölt pályán az 5 sz. jelzőbójáig, ami 1 elsüllyesztett kisteherautó mintegy 8-10 m mélységben. Ugyancsak megkeresik a kocsi külső karosszériájához rögzített műanyag karikákat és mindkét búvár 1-1 karikát levesz (karabinerrel együtt) és rögzíti az övéhez. Az 5 sz. jelzőbójától az indulási helyre nem a pályán kifeszített kötelet követi, hanem a bójától egyenesen a stéghez viszik. A feladat végrehajtás során a búvárok egymást 3 m-nél nagyobb távolságra nem hagyhatják el. Amelyik búvár 1-nél több karikát vesz le, automatikusan kizárja a minősítésből a csapatát.”

Resize of IMG_1672.JPG

Resize of IMG_1687.JPG

(fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Címkék: minősítő, mentőbúvár, nemzeti, katasztrófavédelem, Somogy, kis szines