Az autó fogyasztása számos dologtól függ: a vezetési stílustól, a gépkocsi terheltségétől, a gumik minőségétől, a műszaki állapottól és egyéb olyan tényezőktől, amelyeken képesek vagyunk mi magunk is változtatni, jelentősen - akár 30%-al - csökkentve ezzel a gépkocsi fogyasztását.

Az általánosan elvégzendő karbantartás során a levegőszűrő és az olaj cseréje, valamint a gyújtógyertyák megfelelő állapotának ellenőrzése a fogyasztás szempontjából is nagyon fontos. A jól áramló levegő és a súrlódás csökkentése ugyanis egyaránt könnyíti a motor működését – mondja Bárány Tibor, a Weltauto szakértője, a kaposvári Karg Autó Kft. szervizvezetője.

Az alacsonyabb fogyasztás érdekében csak akkor működtessük a szellőztetőt és a klímát, amikor az feltétlenül szükséges. A gumiabroncsok kiválasztásánál ne feltétlenül az árra, inkább a minőségre helyezzük a hangsúlyt, ugyanis az összeg, amit a gumin spórolunk, visszajöhet a benzinköltségben. Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumikat használjunk. A nyári forróságban a téli gumik nemcsak jobban kopnak és növelik a fogyasztást, hanem balesetveszélyesek is, a meghosszabbodott fékút miatt. Nagyon fontos figyelni a megfelelő guminyomásra is.

Az autót lehetőség szerint ne pakoljuk tele, csak a legszükségesebb csomagokat vigyük magunkkal, és ezek egyenletes elhelyezésére is figyeljünk. Minél nehezebb a jármű, annál több energia szükséges a mozgatásához, ami nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez. A tetőcsomagtartók, tetődobozok növelik a légellenállást, amitől szintén érezhetően nő az üzemanyag fogyasztás, így ezeket amint szükségtelenné válnak, szereljük le az autóról. Ne tároljuk a csomagtartóban felesleges holmikat, hanem érkezés után pakoljuk ki a csomagokat.

weltauto



Fontos a jó vezetési technika!
Sokat spórolhatunk az üzemanyagköltségen, ha átgondoltan, egyenletesen és kiegyensúlyozottan vezetünk. A túlzott gyorsítások és hirtelen fékezések által sok energiát pazarolhatunk. Az agresszív vezetési szokások jelentősen megnövelhetik az autó fogyasztását, így jobb, ha a forgalom tempójában haladunk. Törekedjünk arra, hogy inkább magasabb fokozaton és alacsony fordulatszámon használjuk az autót; kétezres fordulatszám felett érdemes váltani. Fontos továbbá, hogy lassításkor motorféket használjunk, és kerüljük a hirtelen fékezéseket. Tévhit, hogy „üresben” kevesebbet fogyaszt az autó. Inkább váltsunk vissza és fokozatosan lassítsunk. Nagyobb dugóban és vasúti átjáróknál, ha várakoznunk kell, akkor érdemes leállítani a motort, ezzel sok üzemanyagot spórolhatunk.

További javaslatokkal, szakértői tanácsokkal várjuk a Karg Autó - Weltauto márkakereskedésben! www.kargauto.hu

Címkék: weltauto, generál, információ, nyár, autó, kis szines