A Zamárdiban nyaraló gyerekek többsége még sosem járt a tónál.
- Most vagyok itt először és azt sem tudom, hogy fogalmazzam meg, hogy milyen szuper érzés, hogy itt vagyok. Egyszerűen nagyon jó - mondja Somogyi György Gálospetriből.
A mintegy 60 Pest megyei gondozott mellett 30 gyerek erdélyi bentlakásos otthonból érkezett.
- Második alkalommal vagyok Magyarországon, egyszer keresztapám hozott ide el, most meg a táborozókkal jöttem a Balatonra. Szerintem nagyon jó érzés itt lenni, most vagyok itt a Balatonon először - mondja a szintén gálospetri Székely József.
Gálospetriben 25 szegény családból származó gyerekről gondoskodnak. Közülük most csak tízen tudtak eljönni, mert ennyi kicsinek tudtak útlevelet csináltatni.  
- Nagyon örültek, hogy eljöhettek a Balatonra, mert ezek közül nem mindenki volt még a Balatonon, ezekből a tíz gyerekből, mert van olyan öt gyerek, aki most kapta az útlevelét egy hete és csak azokat tudtuk elhozni - Kósza János kísérő, a Gálospetri Szent Ferenc Alapítványtól.
A Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány Zamárdi táborában 22 éve nyaraltatnak hátrányos helyzetű gyerekeket.
- Az erdélyi és a Pest megyei gyermekeink fogadásdakor az volt a legfőbb szempont, hogy ők hasonló sorstársuak, bár eltérő kultúrhatások érik őket, emiatt itt találkoznak, tehát hasonló vetélkedőket oldanak meg, fiú-lány vetélkedőinken, készségfejlesztő programjainkon. Mindenben összemérhetik erejüket, tudásukat - teszi hozzá Kun Lívia táborvezető, a Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványtól.
A gyerekek üdültetését támogatók révén tudják megoldani. Jelképesen örökbe fogadhatók a gyerekek és a fogadott szülők tízezer forintért a Balatonra küldhetik nyaralni őket.   

Címkék: árvagyerekek, strand .nyaralnak, gyerkeke, Balaton, kis szines