A RÉGIÓ-BÉSZ ZRT. MEGLÉVŐ PIACKÉPES TERMÉKÉNEK, A NAPRAFORGÓ VETŐMAGNAK A TOVÁBBFEJLESZTÉSÉVEL, NEMESÍTÉSÉVEL SZUPERKORAI NAPRAFORGÓ HIBRID ELŐÁLLÍTÁSA

A Régió-BÉSZ Zrt. 117 997 539 forintból állít elő szuperkorai napraforgó hibridet. A GOP -- 2011.-1.3.1/A-2012-0005 projektben 53 078 690 millió forint uniós támogatást nyert a meglévő piacképes termékének, a napraforgó vetőmagnak a továbbfejlesztésére, nemesítésére.

A Régió-BÉSZ Zrt. 2010-ben kutatás-fejlesztési tevékenységbe kezdett, melynek eredményeként 2011. áprilisában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában növényfajta oltalmi bejelentést tett az RB-VICTOR fantázianevű napraforgóra. Ez a napraforgó nem hibrid, így a fajta védelme megkívánja a hibrid változat kinemesítését.

Ennek a napraforgófajtának előnye, hogy igen korai, ultra rövid tenyészidejű,valamint alacsony szármagasságú. A fajta alkalmas másodvetésre, köztes vetésre,talaj-belvízkárok utáni vetésre, gabona aratása után elvetve, szeptember végére beérik. Korai vetése lehetővé teszi a vetésterületek kitolódását, átrendeződését. Továbbá előnye, hogy a termesztéshez alacsony a vegyszerigénye, és költségigénye jóval kevesebb a hagyományos módon termesztett napraforgónál.

A termék alkalmas lesz Közép-Európában másodvetésre, azaz a tenyészidő jobb kihasználására. A hibridet olyan területeken is lehet termelni, ahol eddig csak nehézségek árán sikerült (Észak-Európa). A hibridhez kapcsolódó technológia alkalmassá teszi, hogy ökológiai termesztésben is használják, amely Észak-Európában nagyon elterjedt.

A K+F tevékenységhez egy labort is kialakítanak, amely a napraforgók vizsgálatához alapvetően szükséges bútorokkal és berendezésekkel lesz
felszerelve.

Címkék: bész, neparaforgónap, Régió, előállítására, nemesítés, kis szines