Az erdei fülesbagoly, a fürj és a gyurgyalag közül a somogyiak szívéhez talán az utóbbi áll legközelebb, hiszen ennek a színpompás madárnak a legnagyobb telepei megyénkben vannak.

A gyurgyalag legnépesebb, akár 50 fészkelő párt számláló kolóniái Külső-Somogyban találhatóak, mivel az itt található meredek löszfalak kiválóan alkalmasak fészkelő odúk készítésére. A SEFAG Zrt. szakemberei szerint a madárral, ritkábban ugyan, de Belső-Somogyban is találkozhatunk: itt a felhagyott, vagy éppen a még működő homokbányák nyújtanak számukra élőhelyet. Rendkívül színpompás madár, megjelenésében már-már vetekszik a trópusi fajokkal. Külön érdekessége, hogy a madaraknál gyakran
megfigyelhető hím-nőstény különbség a gyurgyalag esetében nem alakult ki, ezért egyszerű szemrevételezéssel nemük nem határozható meg.

A repülő hártyásszárnyú rovarokkal táplálkozó gyurgyalag hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 Ft. „Csak” nyári vendége megyénknek: a telet Kelet- és Dél-Afrikában, valamint a Kongó-medencében tölti. Ehhez több mint 10 000 kilométeres távolságot kell leküzdenie évente kétszer, ami nem kis erőfeszítést követel meg egy ekkora testű madártól.

A madarakra itt lehet szavazni!

Címkék: gyurgyulag, madara, év, verseny, somogy, kis szines