A napi kereskedelmi tevékenységben három olyan szabálytalanságot lehet elkövetni, amely főbenjáró vétségnek számít: a nyugta-, számlaadás elmulasztása, a bejelentés nélküli foglalkoztatás és az igazolatlan eredetű áru forgalmazása. Van, akinek mindhármat sikerült - egyszerre.

Az adóhivatal operatív szakterülete 3 fő bűnt tart számon. Az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések során három olyan mulasztást lehet elkövetni, amely magas mulasztási bírság kiszabásával és indokolt esetben üzletzárással is szankcionálható:

- ha valaki az értékesített termékről nem ad bizonylatot,
- ha az alkalmazottat nem jelenti be,
- illetve ha az értékesített termékekről nem rendelkezik beszerzési bizonylatokkal.

A NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága és Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága összehangolt akció keretében egy élelmiszerboltot ellenőrzött. A két szakterületből létrehozott vegyes ellenőri páros először próbavásárlást végzett, amelyen külföldi, magyar felirat nélküli sajtokat vettek – és persze nyugtát nem kaptak. A mulasztást elkövető alkalmazott jogviszonyának tisztázására foglalkoztatotti ellenőrzésbe is belekezdtek, amelynek során fény derült arra, hogy a második napja ott dolgozó eladót a jegyzőkönyvezés alatt jelentették csak be elektronikus úton, a revizorok bemutatkozása után fél órával.

Ezek után a vámszakterület jövedéki ellenőrzést végzett, az adószakterület égisze alatt működő vegyes páros pedig megkezdte a forgalmazott árucikkek leltárazását, különös tekintettel olasz származású, de magyar felirattal el nem látott termékekre. A helyszínre érkező állatorvosok (az Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Szakigazgatási Szervének munkatársai) a magyar felirat nélküli állati eredetű élelmiszereket időközben lefoglalták, mivel azok ebben a formában kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, és kötelezték a Kft-t a megsemmisítésre.

A lajstromba vett árucikkek beszerzési számláinak bemutatására az adóhivatal alapvetően három napot biztosít, de az ellenőrzési eljárás során bármikor elfogadja a benyújtott bizonylatokat, amennyiben azok hitelesek (kapcsolódó vizsgálat során a számlakibocsátónál is végezhetnek ellenőrzéseket). A fenti esetben azonban adózó mintegy 250.000- Ft értékű termékről nem tudott beszerzési bizonylatot prezentálni, amelynek kapcsán a bírság minimálisan az érték 40 %-a, továbbá 12 napos üzletbezárás kerül elrendelésre. A bejelentés nélküli foglalkoztatás bírságtétele 1.000.000 Ft. A nyugtaadás elmulasztásáért kiszabható mulasztási bírság szintén 1.000.000 Ft-ig terjedhet - tájékoztatta a Kapospontot a NAV megyei igazgatósága.


Címkék: vámszakterület, árucikkek, megbukott, nav, ellenőrzés, kis szines