Szombaton a hajnali 1, 6 fokról délutánra 18, 23 fokig emelkedik a levegő hőmérséklete a Dunántúlon.

Vasárnap a sok napsütés mellett kevés felhő is lehet az égen, említést érdemlő csapadék nem valószínű. A délnyugati szél erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban 3, 8 kora délután 18, 22 fok között alakul.

Meglehetősen nagy esély van arra, hogy megdőlnek a maximum hőmérséklet napi rekordjai. Szombatra vonatkozóan például 23,2 fok a napi rekord, amelyet 2005-ben Szentgotthárdon regisztráltak. Viszont nemcsak április, hanem a március is szeszélyes tud lenni: két évvel ezelőtt hózáporok tarkították a Dunántúl időjárását március 15-én, és a hőmérséklet csúcsértéke alig néhány helyen érte el a 10 fokot.

Jelenleg Európa-szerte az Ibériai-félszigeten és Franciaországban van a legmelegebb idő, ott 20, 25 fokot is mérnek. Ez az időjárás várhatóan a hét végéig kitart, de vasárnap nyugat felől ciklon érkezik, így lehűl az idő, és csapadék is várható. Vasárnapra a legenyhébb idő az Appennini-, illetve a Balkán-félsziget térségében lesz, itt a levegő hőmérséklete 20 fokig melegszik fel.

Fagyzugos helyen meglepetések érhetik a kertészkedőket

A tavasz eleji munkák elvégzéshez (ásás, metszés, gallyazás stb.) kifejezetten kedvező alkalmat teremt a hétvégi időjárás. A tél megviselte a gyepet is, hiszen év végén alig hullott csapadék, és a február elején érkezett vastag hótakaró sem tett jót a fűnek. Érdemes megtisztítani a gyepet az esetleg benne maradt falevelektől.

Bár a következő napokban egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, egyre kevesebb helyen csökken fagypont alá a hőmérséklet, azért fagyok még lehetnek. Tavasszal, derült, szélcsendes éjszakákon gyakran előfordul, hogy kis területen belül nagy hőmérsékleti különbségek alakulnak ki a fagyzugokban.

Forrás: origo.hu


Címkék: szombaton, , rekord, idő, meleg, időjárás, kis szines