A lakosság biztonságának szavataolása érdekében a leginkább veszélyeztetettek látogatását, segítését a rendőrség, a polgármesterek és a katasztrófavédelem végzi. A kedd reggeli munkába indulás érdekében a közlekedés biztonságát rendőri intézkedések és a közútkezelő 98 gépe hivatott biztosítani. Ezek folyamatos készenlétben vannak és a hóhelyzet függvényében átcsoportosíthatók.

A mentők és a tűzoltók is teljes készenlétben állnak. A Honvédség Logisztikai Ezrednél 6  munkacsoportáll készenlétben. Szükség szerint további csoportok aktivizálása lehetséges. Kézi hóeltakarításra 50-60 főt tudnak biztosítani.

Az EON Zrt. gázszolgáltató 10 fővel és 10 db gépjárművel áll készenlétben. Az EON Zrt. áramszolgáltató üzletágánál 40 fő 20 db gépjárművel és 11 fő külsős bevonásával látott el szolgáltatást.

A MÁV és a Kapos Volán Zrt. közlése szerint némi késéssel, de a feladataikat el tudják látni.

A Védelmi Bizottság megyeszerte felmérte az idős, egyedülálló személyeket. Ez alapján 33 településen 167 fő van nehéz helyzetben. Közülük a Rendőrség pénteken 13 egyedülállót szállított be valamilyen egészségügyi intézménybe.

Jelenleg 275 fogyasztó van kizárva az áramszolgáltatásból, ezek ellenőrzése folyamatos. Jelentős részük balatoni villa, illetve lakatlan ház.

A közutak takarítása folyamatos. Az utak helyenként nehezebben, de mindenhol járhatók. A magyar Közút Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának 30 db saját munkagépe van. Szerződéssel lebiztosítva további 98 db munkagépet foglalkoztathatnak. Az úthálózat mentesítését pénteken 61 db, szombaton 119 db, vasárnap 32 db jármű végezte. A MÁV Zrt.-nek 17 db fűtött, és 21 db fűtetlen váróterme áll nyitva. Közúti szükséghelyzetben ideiglenes melegedőhely 33 településen 96 db van. A rendkívüli hóhelyzetben az esetlegesen szükségessé váló kamionforgalom korlátozás esetére 23 várakozóhely lett kijelölve.

Hólánc kötelező használata Somogy megyében két helyen lett elrendelve: a 67-es főút 19+042 km szelvény és a 30+400 km szelvény közötti szakaszán, valamint a 66-os főút 41+500 km szelvény és a 48+200 km szelvény közötti szakaszán,  az időjárási körülményektől függően "Hólánc használata kötelező" jelzőtábla került kihelyezésre. Ezek meglétét a Rendőrség fokozottan ellenőrizte és a hólánccal el nem látott járműveket a cserénfai elágazáshoz, illetve Kaposvár, Vár u. Vásártéri út kereszteződéséhez (Nosztra) fordították vissza. További havazás esetén az említett helyeken a hólánc kötelező használata szükség szerint ismételten el lesz rendelve.

A Védelmi Bizottság nem tartja indokoltnak rendkívüli tanítási szünet elrendelését. Rendkívüli szünetet még az egyes intézmények igazgatói rendelhetnek el, önkormányzati fenntartó esetén jelentési kötelezettséggel a jegyző felé. Rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el még a települési intézményekben a település jegyzője is, ha a szünet települési szintű, abban az esetben a Kormányhivatal felé jelentési kötelezettsége is van. A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ oktatási intézményeiben az intézményvezetők szükség szerint rövidített tanítási napokat rendelhetnek el, a Duráczky EGYMI és Nevelési Tanácsadó Nagyatádi Tagintézményében a tanulók alacsony számú megjelenése miatt az intézményvezető 2012. február 7-től február 10-éig rendkívüli tanítási szünetet rendelt el.

Címkék: , helyi, havazás, felkészülés, somogy, kis szines