Az egyetemi hallgatók segítségével végrehajtott tudományos kísérletet hatalmas előkészítő munka előzte meg: az öt hónapos tervezés után a különböző alkatrészek összeszerelése további három hónapot vett igénybe. A felbocsátást eredetileg augusztusra tervezték, de a kedvezőtlen időjárás miatt akkor elhalasztották. A ballon 11 óra 58 perckor emelkedett fel a Hegyháti Csillagvizsgálóból, 13.20 környékén érte el a 27 kilométeres magasságot, majd 14.13-kor Balatonberény közelében, a Balatonban landolt, ahonnan 8 óra körül gyűjtötték be vízi mentők segítségével.

ballon

- A kísérletnek fontos tudományos céljai voltak - magyarázta a Blikknek dr. Csizmadia Szilárd, a felbocsátást koordináló Vega Csillagászati Egyesület elnöke. - A ballonon lévő 1,4 kilogrammnyi műszer folyamatos méréseket végzett, rögzítette a pozícióadatokat, és lélegzetállító felvételeket készített a világűrről és a földfelszínről.

A csillagászok egyik célja a magaslégköri szelek irányának és sebességének tanulmányozása volt. Ezek a szelek a meteoritok pályáját is befolyásolhatják, ezért az eredmények később nagy segítséget jelenthetnek becsapódási helyük pontosabb meghatározásához.

ballon

Ugyancsak komoly jelentőséggel bírt a föld természetes rádióhullámainak mérése. A természetes eredetű jeleket a Földről és a világűrből már korábban is mérték, de ekkora magasságból, ballonról tudomásunk szerint még soha - tette hozzá dr. Csizmadia Szilárd. A mindössze 200 ezer forintos költségvetésből megvalósult projekt adatainak elemzése több hétig is eltarthat.

Forrás:blikk.hu

Címkék: rádióhullám, ballon, kísérlet, föld, Balaton, kis szines