A zordabb időjárás beköszöntével a legtöbb baleset abból adódik, hogy a sofőrök nem az időjárásnak és a látási útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Az útburkolatok változó tapadása és a sűrű köd jelentik ilyenkor a legtöbb problémát.

Ezt megelőzendő, célszerű minél előbb felkészíteni a járműveket az őszi időjárásra. A világító berendezéseket ajánlott ellenőrizni, mivel a szennyezett fényszórók nehezebben észrevehetők, a rossz fénytörés miatt pedig megzavarhatják a közlekedőket.

Javasolt mielőbb téli abroncsra váltani. A téli gumi puhább, és kevésbé keményedik a hőmérséklet csökkenésével, ezért a tapadást jobban biztosítja, valamint mintázata és futófelülete felkészíti a járművet a téli, havas körülményekre.

Köd


Tanácsos korábban indulni, mivel a köd miatt megnő a menetidő is. A rossz látásviszonyok miatt, a gyorshajtás ilyenkor fokozottabb kockázatot jelent a közlekedőkre. A csúszós utaknak köszönhetően megnőhet a féktávolság.

Sűrű köd esetén célszerű bekapcsolni a ködlámpát. A levegő kitisztulásával viszont már célszerű kikapcsolni, mivel az indokolatlanul használt ködlámpa zavaró és veszélyes lehet a többi autósra nézve, nem utolsó sorban pedig szabálytalan. Az első ködfényszórók a sofőr számára az útfelület szélesebb bevilágítását teszi lehetővé, a szembe haladóknak pedig jobb észlelhetőséget biztosít. Amennyiben a ködben megállásra kényszerülünk, a tompított fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát szabad használni helyzetjelzésre.

Címkék: ködlámpa, csúszik, közlekedés, út, köd, kis szines