Nyári szünetben a gyerekek sokat mozognak és nagyon kiszáradnak, ezért különösen fontos számukra az elegendő folyadék pótlása, melyet a finom tej biztosít is. A tejben található magas mennyiségű kalcium, fehérje és szénhidrát pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget, valamint jobb folyadékmegtartó képességgel rendelkezik, mint a víz. Ezen kívül még tartalmaz olyan szükséges és hasznos fehérjéket, amelyek az izmok fejlődéséhez is hozzájárulnak.


szocföld


A kanadai McMaster Egyetem szakemberei elvégeztek egy kísérletet is ezzel kapcsolatban, nyolc és tíz év közötti gyerekek bevonásával. A kis nebulóknak először egy klímakamrába kellett különböző gyakorlatok elvégezniük, majd némi szomjoltás után a szakemberek megnézték a hidratáltságuk mértékét.

tej


Az aktív gyerekek és a felnőttek nem gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról a testmozgás során, ezért gyakran hidratáltsági hátránnyal kezdenek neki az újabb fizikai megpróbáltatásoknak, mondta Brian Timmons az egyetem első számú kutatója. Már egy százaléknyi folyadékhiány is akár 15 százalékkal csökkentheti a teljesítőképességet, megemelheti a pulzusszámot, a testhőmérsékletet és gyengítheti a gyakorlatok folytatására irányuló kitartást. A túlzott folyadékhiány pedig növelheti az olyan szívvel összefüggésben lévő problémák kialakulásának kockázatát, mint a hőguta.  

Forrás: MTI


Címkék: folyadékhiány, kalcium, tej, gyerekek, víz, kis szines