A repülők tiszteletkörei Fonyódon és a Balaton felett azúttal Lányi Antal emlékét idézték. A hadnagy azonban 100 évvel ezelőtt még egy ehhez hasonló géppel kísérletezett. Most is nehezen indult.

Lányi 1911. augusztus 28-án elsőnek repülte át a Balatont. 150 méter magasan a tó felett, 7 perc alatt ért át Badacsonyból Fonyódra. Több ezres tömeg ünnepelte. A repülése hőstett és csoda volt. Szakemberek szerint óriási bátorság is kellett hozzá, hiszen a gépek nem voltak biztonságosak.

balatoni_repülés

Bátor tett volt. nagyon kezdetlegesek voltak ezek a gépek. Szivattyú nem volt. Fa szerkezetből voltak. Nehéz volt kormányozni. Ejtő tankon kapta a motor a benzint - mondja Knoll Gyula nyugalmazott repülő ezredes, a Magyar Repülőtörténeti Társaság elnöke.

Az ünnepségen a hadnagy unokája is részt vett, aki Ausztráliából repült ide. Azt mondja: ő nem rajong különösebben a repülésért.

Még régen gyermekkoromban hallttam a nagyapám történetét a rokonoktól. Akkor tudtam meg ki is volt ő valójában. Hogy itthon így ünneplik ez igazán nagyszerű - mondja Lányi unokája Ilona Harris.

A megemlékezésen kiemlték: példaértékű Lányi merészsége.

Az ilyen megemlékezések egyrészt segítenke minket abban, hogy felmutassuk az ő példáját a fiataloknak. Igen az embereknek kell vállakozni, megismerni a világot alkotni kell - mondja Dr. Simicskó istván a Honvédelmi Minisztérium, államtitkára.

A repülős nap végén megkoszorúzták Lányi Antal emlékművét.

Címkék: aviátor, lányi antal, lányi, repülés, megemlékezés, kis szines