Egy idős nőt és egy idős férfit gázolt halálra a vonat szerdán Balatonlellén. A MÁV ennek kapcsán közölte, hogy a vasúti gázolások jelentős részében a gyalogosok és kerékpárosok a felelősek a balesetért, és nem a mozdonyvezető. Ennek oka, hogy a közlekedő emberek rosszul mérik fel a helyzetet vagy figyelmen kívül hagyják a jelzőberendezések figyelmeztetéseit.

A MÁV külön kiemelte, ilyen esetekben a sofőrök a balesetet követően, kérhetnek táppénzt és pszichológusi segítséget egyaránt.

Vigyázz ha jön a vonat


Júliusban, augusztusban és decemberben a leggyakoribbak a vasúti gázolások a statisztikai kimutatások szerint. A balatoni térség pedig nyáron külön veszélyzónának számít. A múlt évben 79 baleset történt, ebből 31végződött halálesettel. Ezek közül öt gyalogos- és hat kerékpáros-gázolás volt, melyben tizen életüket vesztették, egy ember betig súlyosan sérült. Összesen egy baleset esetében találtak vasúti hibát, de ott nem történt személyi sérülés vagy anyagi károkozás.

Tavaly júliushoz képest nőtt a balesetek száma. Egy évvel ezelött ebben a hónapban hét, idén pedig tizenegy szerencsétlenség történt. Ezekből kilenc esetben ütközött mozdony személygépjárművel, ebből öten meghaltak, két gyalogost és kerékpárost gázolt halálra a vonat, valamint elütöttek egy motorost.

Ezek a balesetek szinte mind elkerülhetők lettek volna ha az áldozatok figyelembe veszik a figyelmeztető jelzéseket.

Címkék: vigyázz, táppénz, gázolás, kis szines, vonat, baleset