A jövőben több lakóépületben is találkozhatunk kamerával, tegnaptól ehhez elegendő a tulajdonosok kétharmadának szavazata. A kamerák költsége többszázezer forint is lehet. Így leginkább azoknak a lakóközösségeknek éri meg, ahol gyakoriak a kisebb bűncselekmények. Azoknak az embereknek tesz majd nagy segítséget és szolgálatot, akik a rendet és a biztonságot szeretnék a kis lakókörnyezetükben - mondta el a lehetőségről a Vidi-Comp Biztonságtechnikai Kft. vezetője, Nagy Tamás.

Betörés, rongálás esetén azonosításra lehet felhasználni a felvételeket.Táblával is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a területen kamerát helyeztek el.

Kamera

Lehetséges vagy várható tettesek elkerülik azt a házat, mert megtudják ennek a lehetőségét, hogy hol vannak elhelyezve, illetve megijedhetnek talán attól, hogy milyen várható következmények lesznek, és hát ők komplikációmentesen akarnak lopni - nyilatkozta az Olader Bt. üzletvezetője, Páder József.

A törvény azt is szabályozza, hogy az épületen belül mit lehet a kamerával megfigyelni. Csak úgy szabad bekamerázni egy épületet hogy lakás ajtajára, nyílászáróira nem irányulhat a kamera látószöge. Csak a közös tulajdonrészen való mozgásokat lehet rögzíteni, 15 napig megőrizni és utána törölni kell - ismertette a szabályokat a Lakásszövetkezetek Somogy Megyei Szövetségének elnöke, Bogó József. Bűncselekmény esetén az adatkimentés és az azonosítás a rendőrség feladata.

Címkék: megfigyelés, társasház, betörés, kamera, biztonság, kis szines