Néhány adat a bográcsról: 4251 literes, 224 cm magas és 326 cm az átmérője. Ez a világ legnagyobb hitelesített bográcsa. A bográcsban elkészítendő halászlé, egy erre az alkalomra külön összeállított és levédett recept alapján készül. A rekord felállításával egy időben így megszületik hivatalosan is a „Balatoni halászlé”.

Halászlé tizenöt mázsa balatoni halból, balatoni recepttel, Balatonlellén. Nem kevesebb, mint 7500 adag halászlét terveznek főzni húsz mesterszakács segítségével, szigorúan csak őshonos balatoni halból július 23-án, Balatonlellén. Ha sikerrel járnak, világrekordot állítanak fel. Jelen lesz a nem minndennapi eseményen Sebestyén István világrekord-hitelesítő is. A rekordkísérlethez a Halker Kft. - a rendezvény fő támogatója - halfeldolgozó üzemében a rendezvényt megelőző két napban csak a rekordhoz szükséges halak előkészítésén  dolgozik majd.

Halászlé

Ezt szorozzuk meg hétezer-ötszázzal: annyi adag fő majd egyetlen bográcsban Lellén

A 3,2 tonna halból rengeteg leves készül, így mindenkit biztatnak a szervezők, hogy bátran kóstolják meg. Egy fél literes adag 300 fonintba kerül. A halászlé-jegyek a rendezvénypark több pontján is megvásárolhatók. A jegyekből ingyenesen, jótékonysági céllal, több szervezet is kapott: helyi nyugdíjas egyesületek, balatonboglári gyermekotthon, stb. Ezekkel a jegyekkel lehet majd szombaton 12 és 15 óra között az osztópontokon a halászlét átvenni.

A lellei folklórtalálkozó, mely keretet ad a világrekord-kísérletnek, az ország egyik legrégebbi hagyományőrző fesztiválja; idén ötvenedik alkalommal, július 22. és 24. között rendezik meg. Tizenkét néptánc- és hét népzenei együttes mutatkozik majd be az ország minden tájáról és a határon túlról. A kísérőprogramok között húsz különböző műsor szerepel, vásároznak a kézművesek, bemutatkoznak a lellei borászok is, esténként pedig táncházakkal, mulatságokkal zárják majd a napot. Híreink szerint e jeles ünnepen részt vesz részt vesz Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Részletes programok itt!

Címkék: világrekord, folklórfesztivál, recept, halászlé, Balatonlelle, kis szines