hőségriadó

A kánikula mindenkit próbára tesz. Az UV-B-sugárzás is erős, 7,5-es. Negyedóra alatt leéghetünk.

Az eredetileg fehér színű szilikon karkötő beépített UV-jelzővel van ellátva. Ha ezt viseljük, biztonságosan napozhatunk, jelez ugyanis, ha erős az UV-sugárzás. Ha sötétlilára színeződik a legjobb, ha árnyékba húzódunk.

A kaposvári Virágfürdőben fél egykor, a legnagyobb melegben mégis sokan süttetik magukat a tűző napon. Van, aki egyáltalán nem fél a káros hatásoktól.

Barna vagyok, nem fogok leégni – érvelnek többen is.

Még ekkor is érdemes naptejet és a fényvédő krémet használni. A legjobb azonban, ha a déli órákban egyáltalán nem vagyunk a napon.

Ha tudunk, egy-két órát hűtött helyiségekben töltsünk, tanácsolja a háziorvos.

A lakosság által igénybe vehető klímatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

- Figyeljenek oda a folyadékfogyasztásra, főleg az idősek, a gyerekek és azok, akik erős fizikai munkát végeznek, hajlamosabbak a kiszáradásra – mondja  Dr. Kuczkó Mária, kaposvári háziorvos. Azt tanácsolom, hogy óránként 2 dl folyadékot igyanak, és akkor nem fenyegeti őket a kiszáradás.

Néhány építkezésnél áll a munka, a legnagyobb melegben árnyékba vonultak a munkások. Itt is óránként legalább tíz perc pihenőt kapnak a fizikai dolgozók. Ilyenkor lehet frissíteni.

- Kültérben dolgozóknak, akik a napon vannak, hideg ásványvizet kell biztosítani, ezt írja elő a törvény, alvállalkozóinkat figyelmeztetjük, hogy ezt a dolgozók részére biztosítsák – hangsúlyozta Kiss Imre, az Agóra építésvezetője.

A gyerekek is örülnek a kánikulának, mert most pancsolhatnak a belvárosi szökőkutakban. A tartós hőségre most mindenkinek fel kell készülnie. A legfrissebb előrejelzés szerint csak a jövő hét vége felé várható jelentős lehűlés.

Címkék: melegrekord, hőség, somogy, kis szines, időjárás