Pénteken napközben országszerte több órás napsütésre számíthatunk, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg az északi, északnyugati területeken alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Hőségre készülhetünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35°C között alakul.

Szombaton délen többnyire derült lesz a reggel. Mérsékelt vagy gyenge lesz a szél, a minimumok 16 és 21°C között alakulnak. Napközben országszerte több órára kisüt a nap. A Dunántúlon időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. A csúcshőmérsékletek 31 és 36°C között alakulnak.

Vasárnap és a jövő hét elején marad a kánikula, helyenként akár 35°C fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Sok napsütésre, erős UV-sugárzásra készülhetünk; zápor, zivatar csak elszórtan alakulhat ki.

Balatoni előrejelzés


Pénteken derült, napos, igazi strandidő várható, csupán kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délnyugati szelet élénk lökések kísérhetik. Délután 32-33°C várható. A Balaton vize Siófoknál 23°C-os, a Velencei-tó 22°C-os.

Szombaton és vasárnap tovább fokozódhat a hőség, vasárnap délen 36-37 fokos forróság is lehet. Továbbra is a napsütés lesz jellemző, vasárnap a Balaton környékén frissítő záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Tovább melegszik a magyar tenger vize is.


Orvosmeteorológia


Pénteken gyenge hidegfront határozza meg az időjárást. Ilyenkor a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengül és háttérbe szorulnak a gyulladásos panaszok. A fejfájásos és a reumás tünetek azonban fokozódnak. Az asztmás rohamok halmozódhatnak. A kánikula az ép szervezetet is megviseli, ezt megfelelő folyadékpótlással, valamint könnyű, vitamindús ételek fogyasztásával lehet mérsékelni.


Közlekedésmeteorológia

Pénteken az ország túlnyomó részén kedvezően alakulnak a közlekedés időjárási feltételei. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, sok folyadékot fogyasztanunk. Kánikula várható, sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a kocsiban a tűző napon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 25. hét első felében a vasárnapihoz képest emelkedett a pollenterhelés, a hét második felében azonban erősen lecsökkent. A legmagasabb terhelést Pesten és Mosdóson mérték, a legalacsonyabbat Győrött és Egerben. Ez a hét a csalánfélék időszaka volt, míg az előző hetek után a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja már fokozatosan csökkent, ahogyan a múlt heti csúcs után a szelídgesztenyéé és a hársé is, véget ért a fenyőfélék, a bodza és a bálványfa pollenszórása, azonban erősödött a libatopféléké és az ernyősvirágzatúaké és továbbra is jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora.

Országos összpollenszámot tekintve és a legtöbb állomáson is a héten már a csalánfélék virágporából volt a legtöbb – a hét nagy részében országszerte közepes, tüneteket okozó koncentrációban monitorozták, Mosdóson és Pesten pedig koncentrációja szerdán és csütörtökön a magas szintet is elérte. Jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – nagyon magas szintet már csak Mosdóson ért el kedden, magas szintet is országszerte már inkább csak a hét első felében regisztráltak, de még mindenütt mértek tüneteket okozó koncentrációt.

A szelídgesztenye és a hárs pollenszórása múlt héten érte el országos csúcsát, azóta napi átlagkoncentrációjuk fokozatosan csökken. Előbbinek virágporát kedden és szerdán még magas koncentrációban monitorozták Zalaegerszegen, ettől eltekintve virágporukból mindenhol legfeljebb közepes szintet mértek. Kis mértékben csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – virágporuk azonban várhatóan nyár végéig még jelen lesz a levegőben. Az útifű pollenszemeit Kecskeméten és Pesten egy, illetve két napon magas koncentrációban detektálták, a lórom virágporából tüneteket okozó szintet csak Salgótarjánban, Nyíregyházán és Mosdóson regisztrálták. A fenyőfélék, a bodza, és a bálványfa virágporából országszerte már csak néhány szemet találtak a csapdákban.

A legtöbb állomáson monitorozták még a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is, alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombaelemek mennyisége még mindig országszerte nagyon magas – 5 állomáson pedig az Alternaria és a Cladosporium egyaránt nagyon magas koncentrációban volt jelen – csak Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán mértek ennél alacsonyabb értékeket.

(Forrás: Időkép)

Címkék: meteorológia, előrejelzés, kánikula, balaton, időjárás, kis szines