- A monda szerint háremhölgyei számára hozatta a török basa Törökországból ezeket a hagymákat, amelyek aztán körbe-körbe belepték az egész területet -. Gyerekkoromból emlékszem e virágzó nárciszokra, hófehérek voltak. Akkoriban a vasutas feleségek kosárszám hordták fel Budapestre és adták el - emlékszik vissza Jungné Kovács Piroska, a település polgármestere.

A mostani nárcisznapi rendezvény immár a tizenötödik Babócsán - első alkalommal helyi civil szerveződések kezdeményezték. Fontosnak tartották, hogy ezt az  Európában is szinte egyedülállónak mondható természeti ritkaságot megőrizzék.

Nárcisz-3


- Jelenleg 10-12 hektáron nyílik e csillagos nárcisztengerünk, amely évente változó képet mutat, attól függően, hogy az időjárás mennyire kegyes hozzánk - büszkélkedik a polgármester. - Már a török időktől itt van nálunk: Babócsa a végvárak egyike volt a Szigetvár és a Nagykanizsa közti területen.

- Ha ide egy kis ökofalut építenénk a Basakert szélére, faházakból, a nárciszok nyílásakor az ide látogató emberek arra ébredhetnének föl. Vagy, ha kitekintenének az ablakukból, éreznék ezt a nagyon-nagyon kellemes nárciszillatot - egy életre meghatározó élménnyel lehetnének gazdagabbak - beszél terveikről Jungné Kovács Piroska.

A nárciszok ünnepén természetesen a babgulyás, a kakas- és a vaddisznópörkölt sem hiányzott. Sőt, szerencsére, optimizmusból sem volt hiány.

- Ez a nárciszos Basakert olyan, szenzációsan ritka természeti csoda, amit propagálnunk kell, országszerte, mindenkinek. Ezért kezdtük el tizenöt éve szervezni ezt a rendezvényt, hogy először kisebb, aztán minél nagyobb körben. Tudjanak az emberek erről a nárciszkertről, mert ha ez virágzik, olyan, mintha havas volna a táj tizenöt hektáron - fogalmazott Arató Béláné, a Babócsáért Egyesület elnöke.

Nárcisz-2

Címkék: trkk, Kovács Piroska, Basakert, nárcisz, Babócsa, kis szines