2011. május 1., vasárnap 11:14
    XVI. Benedek pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát, miután Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását.

    Később leleplezték a korábbi pápa hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el, ereklyéit pedig olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyeztek el az oltáron.

    A néhai pápa koporsóját pénteken exhumálták és vasárnap az oltár elé helyezik majd, és a boldoggá avatás után is ott marad, amíg a hívek leróják kegyeletüket. Végül a bazilika egyik oldalkápolnája alatti kriptába viszik majd.

    Hatalmas tömeg ment Rómába

    Az olasz fővárosba soha nem látott, több mint egymilliós tömeg gyűlt össze vasárnap reggelre II. János Pál boldoggá avatására. A zarándokok a Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak. Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll.

    Az eseményre ugyanis rengeteg zarándok érkezett az olasz fővárosba, ahol az utcák vagy a buszok oldala is tele van II. János Pál arcképével, a vatikáni Szent Péter téren pedig körben felállítottak 27 olyan óriásképet, amelyek mindegyike az éppen ennyi ideig a római katolikus egyház élén álló pápa egy-egy évéből emel ki egy emlékezetes momentumot.

    Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen, sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást.

    Orbán Viktor is a zarándokok között van

    A nagy eseményre a világ kilencven országából érkeztek delegációk, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is képviseli.

    Orbán a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának vasárnap reggeli adásában úgy nyilatkozott: II. János Pál a "Ne féljetek!" pápákajént vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe. A miniszterelnök elmondta azt is: azért megy el a boldoggá avatásra, mert korábban az elhunyt pápa temetésén is részt vett, és ott a bűnbocsánat érzésével azonos erő hatott rá.

    Valami hasonlóra készülök most is. Abban bízom, hogy valamivel jobb emberként jövök vissza, mint ahogy elmegyek erre a boldoggá avatási szertartásra - mondta a kormányfő.

    2011. május 1., vasárnap  8:00 óra
    A gyertyás virrasztáson felszólaltak a volt egyházfő közeli munkatársai is. "Érzem a jelenlétét itt, a Circus Maximusban. Erősen érzem" - mondta a tömeg előtt Stanislaw Dziwisz bíboros, II. János Pál egykori személyi titkára. A jelenleg krakkói érsekként szolgáló bíboros, aki jelen volt a pápa 2005. április 2-án bekövetkezett halálakor, úgy fogalmazott: "Méltósággal halt meg, úgy, ahogy egy kereszténynek meg kell halnia."

    A virrasztáson megjelent Marie Simon-Pierre nővér, az a francia apáca is, aki állítása szerint a pápához imádkozva gyógyult meg a Parkinson-kórból. A Vatikán az ő felépülését ismerte el II. János Pál csodájaként, megnyitva az utat a pápa boldoggá és majdani szentté avatása előtt. Utóbbihoz ugyanakkor az egyházfő még egy csodatételét kell hivatalosnak elismernie a Vatikánnak. "Köszönöm a fiataloknak. II. János Pál lát fentről titeket, és nagyon boldog" - fogalmazott az apáca az összegyűltek előtt.

    Joaquin Navarro-Valls, aki 21 éven keresztül volt a néhai pápa szóvivője, a virrasztáson azt mondta: Karol Wojtyla már most szent. "Az egyház nem kreál szenteket, csak elismeri őket. II. János Pál már most is szent" - mondta a spanyol származású szóvivő.

    A szombat esti virrasztás a kezdete volt a hétfőig tartó boldoggá avatási eseményeknek. A vatikáni hatóságok vasárnap reggel fél hatkor kezdték el beengedni a hívőket a Szent Péter térre, ahova a rendezők nagyjából félmillió embert várnak. Kilenc órától II. János Pál egyik kedvenc, Szűz Mária tiszteletére mondott imáját éneklik majd több nyelven is.

    A hivatalos szertartás 10 órakor kezdődött a téren, amelynek keretében XVI. Benedek pápa egy imával fogja boldoggá avatni II. János Pált. Fél egykor a pápa, majd utána a zarándokok róhatják le tiszteletüket II. János Pál koporsója és ereklyéje előtt a Szent Péter székesegyházban.

    Hétfőn hálaadó misét tartanak a Szent Péter téren, amelyet Tarcisio Bertone Vatikán államtitkára celebrál. II. János Pál koporsóját ezután a Szent Péter Székesegyházban, Michelangelo híres szobra, a Pieta mellett helyezik el.

    A vasárnapi ünnepségen 87 nemzetközi delegáció vesz részt, beleértve az Európai Unió küldöttségét, amelynek tagja Herman Van Rompuy, az unió elnöke, a néhai pápa honfitársa, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A Vatikánba utazik a magyar kormány küldöttsége is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vezet.

    Címkék: boldoggá, szertartás, mise, Pápa, avatás, kis szines