A legnagyobb somogyi folyó, a Dráva. Három olyan terület is található a folyó mellett, ahol a föld ivóvíztartalékokat rejt. Az egyik Csurgó, a másik kettő Baranyában, Drávakeresztúr valamint Piskó és Vejti falvak közelében. Ezeket az úgynevezett távlati vízbázisokat vizsgálta a regionális vízügyi igazgatóság. Ezek 9000 ember vízellátását biztosíthatják, ha elfogynak a mostani források.

talajvíz viszonylag fiatal, 10000 évnél mindenképp fiatalabb vízről van szó, mint ahogy a rétegvíz, ahonnan a későbbi víztározás??? történhet. Az értékes területeket védeni kell, hangzott el a mai, pécsi szakmai konferencián.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője, Scuber József azt mondta a távlati vízbázisok biztonságba helyezése ez egy ilyen óvintézkedés. Ez egy olyan terület kijelölését jelenti, ami a biztonságba tartást biztosítja, tehát ahol különböző védettséget kap a terület, hogy ne lehessen szennyező anyagokat elhelyezni, és olyan tevékenységeket folytatni, ami veszélyezteti ezeket a vízbázisokat.

Magyarországon 71 ki nem használt, vízlelőhelyet tartanak nyilván, ezek közül 11 található a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén. Mostanra az összes vízbázis vizsgálata megtörtént, így ezeket bármikor biztonsággal igénybe vehetik.

Címkék: víztartalék, víztározó, dráva, víz, somogy, kis szines