Egy kaposvári patikában járunk itt már 10 napja elfogyott a 100 mg-os Jodid tabletta. A 200-asból a napokban kaptak néhányat - mondja a patika vezetője.
A Szigethy Gyula Patika vezetője Dr. Györgybíró László szerint: Valószínűleg a hírekben elterjedt, hogy az atomerőmű miatt esetleg sugárzás alakulhat ki, ez elég volt ahhoz hogy bizonyos fokú felvásárlás alakuljon ki.   
Kaposvár többi patikájában is hiánycikk a 100-mg os jodid tabletta. A készítmény ugyanis egy esetleges rádioaktív sugárzás esetén megakadályozhatja a sugárzó jód beépülését a pajzsmirigybe.
Szakemberek szerint azonban az indokolalan jódfogyasztásnak súlyos következményei lehetnek. Például szívrendellenesség, vérnyomásemelkedés sőt akár autoimmunbetegség is kialakulhat - tette hozzá a patikavezető. Somogyban 4 helyen is mérik a háttérsugárzást. A katasztrófavédők figyelik az adatokat. A japán atomerőmű megsérülése után sem változtak a értékek.  
A Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól elmondta: most sem történt olyan mérés, ami akár megközelítené a határértékeket, a Somogyban megszokott értékeket láthatjuk. Mutatja a somogy megyei katasztrófavédelem ügyeletese. A megyében egyébként mindig kicsivel magasabb az átlagos sugárzás, mint az ország más területein.

Címkék: fukusima, jód, jódhiány, nukleáris, atom, kis szines