Traktornak behajtani tilos - 1964-ben a lovak még elsőbbséget élveztek a modern járművekkel szemben. Lakodalom sem volt fogat nélkül.

Van, aki még mindig munkára fogja lovait. Bár etetni, gondozni kell őket, meghálálják a törődést.

A mosdósi Sebők János szerint ez nehéz, de azért szeret lovakkal dolgozni. Azt mondja: egyrészt azért, mert ez most már hobbi, mivel nem sok munkára fogható jó van a környéken, másrészt pedig nem kerül annyiba, mint a gép.

Kedden délelőtt a lovak vizsgáztak a Kaposvári Lovasakadémián. Délelőtt a küllemüket vették szemügyre, majd készségvizsgán vesznek részt. Csak akkor tenyészthetők, ha megfelelnek.

Schenk Iván Fazekasbodáról érkezett lovaival. Hidegvérű állományuk van, családi gazdálkodók. Hobbijuk a ló, és a tenyésztésben szánnak neki szerepet az elkövetkező időben.

Az úgynevezett hidegvérű, azaz munkalovak a gépesítés miatt háttérbe szorultak. A tenyésztett egyedek majdnem kihaltak. Most alig 70 van belőlük a megyében, de az országban még mindig itt van szinte a legtöbb. Szerepük ismét előtérbe kerülhet.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület társadalmi elnöke szerint az erdőgazdálkodásban ez a fajta ló megjelenthet az elkövetkező időszakban. A területek gondozásában és a fogathúzásban is jól használhatók a majdnem egy tonnás állatok.

 

Címkék: ügetés, mén, lovak, őshonos, vizsga, kis szines