Egy Steyr 12 M18-as, 6500 köbcentis osztrák katonai járműből építenek a kötelesek az országban egyedülálló életmentő autót. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, Bodó László azt mondja: az autó építés ötlete a gazdasági válság miatt adódott. Egyre kevesebb a pénz a működésünkhöz, ezért kellett 3 öreg autót kiváltani. Volt egy műszaki mentőszerünk, volt egy kamion mentőnk és egy velem egyidős fecskendőnk.
Az új 180 lóerős járműnek nincs akadálya semmilyen terepen. De nemcsak az autó szívós, hanem az építői is, hiszen a kötelesek reggel nyolc óta megállás nélkül dolgoznak. És estig abba sem hagyják. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja, Gelencsér László szerint erről szól az egész. Az összetartásról, a barátságról a közösségi munkáról.
A csörlőt már a helyére tették a jármű hátulján. Megcsigázva negyven tonnát tud majd emelni. A mentőautó mindkét oldalára dobozokat szereltek fel. Ebbe kerül a feszítő vágó, illetve kéziszerszámok, vetter párnák. A másik dobozba pedig az aggregátor. Az egykori katonai autó tetejére a ponyva helyett egy fűtéssel ellátott konténert terveznek. Beépített vízszivattyú és  tartály is lenne. Ebben lehetne öltözniaz embereknek, ezt bármikor le tudnánk venni az autóról -tette hozzá Bodó László.

A tervek szerint az autó napokon belül alkalmas lesz műszaki mentésre és árvízi védekezésre. De a konténer kialakítására még nincs pénz. Csaknem egymillió forintra lenne szükségük a teljes megépítéséhez.

Címkék: jármű, Bodó, Kötél, életmentő, autó, kis szines