széncinke

- A madártani egyesület eddig mindig olyan fajt választott év madarának, ami vagy nagyon veszélyeztetett, vagy sokak által még nem ismert  - mesélte Máté Sándor a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Ez a faj nem veszélyeztetett és az egyedszáma sem csökken, éppen a gyakorisága miatt nyerte el a kitüntető címet. Ezzel a döntéssel azt akarták elérni, hogy figyeljünk fel és tegyünk a széncinkék védelméért.

- Ezt a madárfajt miundenki ismeri, már az általános iskolában az olvasókönyvben is találkozhatunk vele. Nagyon hasznos, rovarevőnek számít - folytatta a szakember.

Odúban fészkelő faj, évente 2-3 alkalommal raknak fészket, és egy fészekben akár 10-12 fiókát is felnevelnek. A madarászok becslései szerint hazáánkban évente egymillió széncinke születik. A faj fennmaradásához szükség van az emberi empátiára és állatszeretre is.

- Kóborló faj: nyáron a kis teritórumában rovarokra vadászik, évente akár 80-100 kilogramm rovart elfogyaszt, ősszel és télen viszont magvakkal táplálkozik. Kertünkben madáretetők kihelyezésével segíthetjük a megtelepedését, és biztos, hogy az első madarat, amit tavasszal megpillantunk az a széncinke lesz - magyarázta Máté Sándor.

A tavasz hírnökeként emlegetett madárral Somogy megyében is szép számmal találkozhatunk. A nyitnikék egy éven át viselheti a megtisztelő 2011 év madara címet.

Címkék: Máté Sándor, év madara, széncinke, Magyar Madártani Egyesület, kis szines