Öt éve lakik Friedrichné Szegedi Edith Gyótapusztán. Budaörsről költöztek ide. A háza melletti 850 négyszögölnyi telkét ajánlotta fel termelésre.

- Leromlott az egészségügyi állapotunk és ez a telekmegosztás amit hallottam, Angliában nagyon szépen bevett szokás, közösségeket hoz össze, fiataloknál, gyerekes családoknál egyrészt ki tudnak szabadulni, viszonylag kevés ráfordítással megtudják termelni gyümölcsüket, zöldségüket - mesélte Friedrichné Szegedi Edith.

Kukoricát és epret termesztettek itt. Még a szántás és a boronálás vissza van a területen, ezután adná oda a városiaknak a telket. Edith szakácsnőként dolgozott. Ottjártunkkor saját receptje alapján készült gulyáslevest főzött, amit a telekbérlők is megtanulhatnak tőle.

- Ha igénye van rá akár megtaníthatom főzni, vagy tökéletesítheti tudását, akár hidegkonyhával, sütéssel - tette hozzá Edith.

Gombai Józsefné szerint ez a kezdeményezés a falu javára válhat.

- Mind idősebbeknek volt földjük, a fiatalok elmentek már abba az időben márhova dolgozni, mi kiöregedtünk - mondta Gombai Józsefné.

A társasházban lakók egy része örömmel fogadta a Edith ötletét.

- Mindenki örülhet neki, a hölgy, hogy nem gazosodik, nem fizet érte büntetést, meg nyilván az is, aki hajlandó megtermelni, az is jól jár - mondta Csillagné Végh Katalin.

Van, aki azonban időhiány miatt nem élne a lehetőséggel.

- Én állandó éjszakás vagyok, nappal pihenek, én biztos, hogy nem, de nem rossz kezdeményezés - mesélte Horváth Csaba.

A földterület két család teljes zöldség és gyümölcsellátását tudná biztosítani.

Címkék: Gyótapuszta, Friedrichné Szegedi Edith, gyümölcs, Horváth Csaba, bérlés, kis szines