Nimród, Maja, Míra, Letícia, Dorián. Ezek a gyerekek nem is sejtik, hogy a legdivatosabb neveket kapták.
Csóligné Szliczky Katalin, a kaposvári Bölcsődei Központ vezetője elmondta: a névválasztást befolyásolja, hogy az apuka és az anyuka is részesülhessen a  névválasztás örömében, így sokan két keresztnevet választanak, befolyásolva annak a lehetőségét is, hogy majdan a gyerek eldönthesse, hogy melyik nevet szeretné használni.
Régen nem volt ekkora szabadság a névválasztásban. A Liget Idősek Otthonában a leggyakoribb név az Erzsébet.
Boda Csilla, intézményvezető-helyettes szerint óriási különbség van a régi és a most választott nevek között. Nekik még vannak régi szép magyar névvel rendelkező lakóik, Erzsébetek, József, László, István.
A televíziós sorozatoknak is nagy hatása van a névválasztásra. Igy nem kell csodálkozni, ha hamarosan Krisztobál, Natalia, Paloma nevű gyerekekkel is találkozunk. A szülők egyébként előszeretettel választanak külföldi nevet.
A tavalyi kaposvári anyakönyvekben is jócskán találunk érdekes neveket: Bíbor, Zselyke, Melitta, Brendon, Noel, Junior. De az elmúlt években találkoztak Hófehérkével és Tiara Gyémánttal is. A tavalyi legnépszerűbb utónevek Kaposváron a Hanna, Anna, Kristóf és a Bence voltak. A legritkábban bejegyzett utónevek pedig a Zselyke, Lajos és a János.
Zolnai Xénia, a Kaposvári Okmányiroda vezetője elmondta: évente egy-két alkalomal fordul elő olyan eset, amikor olyan nevet szeretnének adni a kicsiknek, ami a magyar utónévkönyvben nem található. Ilyen esetben az anyakönyvvezető a MTA-t keresi meg, aki engedélyezi, avagy nem engedélyezi a névhasználatot.
Azt például biztosan nem engedik meg, hogy az angol eredetű nevet angol helyesírással is írjanak. Így Dzsenifert és Dszordzsót is csak dzs-vel lehet anyakönyvezni Magyarországon.

Címkék: névhasználat, anyakönyv, nevek, divat, kis szines