látássérültek

Orsós György látássérült. Ottjártunkkor azt tanulta, hogyan juthat haza busszal Hencsére. 1 éve vesz részt abban programban, ami a látássérültek társadalmi beilleszkedését segíti.

- Egy év alatt megtanultam mappákat készíteni, fájlokat készíteni. most az internetezést tanulom - tette hozzá.

A kezdeményezés másfél éve indult. Jelenleg a régióban négy helyszínen: Kaposváron, Pécsen, Barcson és Szekszárdon több mint 200 ember rehabilitálása zajlik és 120-130 olyan kliensük van, aki napi rendszerességgel bejár. A legtöbben ide, Kaposvárra. Itt hetente több mint félszáz látásérült fordul meg. A program uniós támogatása azonban e hónap végével megszűnik.

- A következő uniós forrás leghamarabb októberben várható, hogy újból a rendelkezésünkre áll majd másfél év időtartamra, a köztes 7-8 hónapot hazai forrásokból kéne tudnunk átvészelni - mondta el Vozár Pál a Ki-Látás Közhasznú Alapítvány projektmenedzsere.

Támogatás hiányában több irodájukat be kell zárni. Szakembereket küldenének el és a korábbi 40-50 kliens helyett pedig 4-5-tel tudnának foglalkozni.

- Azok a kliensek, akiket nagy nehezen sikerült befűznünk. akik jönnek, most már lelkesek és egy csomó mindent megtanulnak, azok egyik napról a másikra azt mondják, hogy cserbenhagytuk őket - tette hozzá.

Ennek ellenére bizakodnak. Úgy tudja, hogy készül Magyarországon egy csökkentett költségvetésű pályázat, erről azonban még végleges döntés nem született.

Címkék: finanszírozás, látássérült, tanul, program, támogatás, kis szines