vizalatt4

Az utóbbi napok hőmérsékletének köszönhetően a part közelében újra összefüggő jégréteg borítja a Balaton felszínét. Ahol szabad a téli sportok űzése a Balatonon, ott is tilos ködben és rossz látási viszonyokban a jégre merészkedni. Tilos kikötőkben, veszteglőhelyeken, folyóvizeken, bányatavakon csúszkálni, fakutyázni, korizni, valamint járművel a jégre menni.

vizalatt3

A siófoki tűzoltóparancsnokság emellett is felkészül a jégbe való szakadásra és búváraik számára gyakorlatot biztosítanak. A Vízirendőrség engedélyével a kikötő kijelölt területén speciális merülési feladatot hajtanak végre. A megfelelő óvintézkedés és balesetvédelmi oktatás elsajátítása után a jégvágó berendezéssel léket vágnak a kikötő területén. A 3 méter mély vízbe 20 cm vastag háromszög alakú léket szabnak, mely könnyebb kiszállást biztosít a búvárok számára. 2 fő búvár másik 2 fő búvár felszerelésbe öltözött oktató biztosítása mellett merül a vízbe, akikre kötéllel vannak biztosítva. A búvárok egymással egyezményes jelekkel kommunikálnak, mely a kötél megfelelő számú megrándítását jelenti. A látótávolság ezúttal minimálisra csökken, mivel a kikötőben a nyitott zsilip miatt jelentős az áramlás, illetve a nedves dokkban maradt nagy hajók körül a vizet is folyamatosan áramoltatják a befagyás ellen.

vizalatt2

A merülésre természetesen megfelelő minőségű merülő öltözetet biztosít a tűzoltóság, valamint a szükséges szakfelszerelésekkel is rendelkeznek a búvárok. A jég alá merülés zárt téri merülésnek számít, ugyanis csak azon az 1 helyen tudnak kijutni a szabadba, ahol lemerültek. A jéghideg víz sűrűsége miatt több ólomra is szükségük van a búvároknak, hogy végre tudják hajtani a merülést, ezért 10 kg-mal több ólommal kell végrehajtani a feladatot.

vizalatt1

(Fotó: Siófoki Tűzoltóság)

Ennél a speciális merülési gyakorlatnál a sűrített levegővel is nagyobb biztonsággal kell számolni. Míg egy testhőmérséklettel azonos merüléskor 50-50 % levegőt kell biztosítani az oda-, és visszaútra, úgy a jég alatti merüléskor ez 1/3-ad 2/3-ad arányt jelent a visszaút javára. A merülés mindössze 10 percig tartott, azonban a +1 Celsius fokos vízben ez is nagy igénybevételt jelent a búvárok számára.

Címkék: búvár, tűzoltóság, Siófok, kis szines