A 2011-es év első sorozatába két amerikai kivételével főleg európai filmek kerültek. Idén több az önéletrajzi ihletésű, valós személyek és események köré épülő történet.

baaria

A sorozat nyitódaradja az Oscar-díjas, világszerte elismert olasz forgatókönyvíró-filmrendező, Giuseppe Tornatore legújabb alkotása a Baaria. Tornatore részben önéletrajzi ihletésű alkotása egyszerre szórakoztató és szellemes, epikus elbeszélés nagy szenvedélyekről és magával ragadó utópisztikus álmokról. A Baaria egy sziciliai család három generációjának története, hétköznapi hősökkel benépesített legenda, nagy ívű, fél évszázadot felölelő, rabul ejtő történelmi és társadalmi tabló.

A Coen testvérpár legújabb, zseniális tragikomédiáját - az Egy komoly ember-t - idén a legjobb film és a legjobb forgatókönyv kategóriában is Oscar-díjra jelölték, nem véletlenül. Ethan és Joel igazi mesterművet alkotott, mely egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató filmélményt nyújt, nem csak Coen rajongóknak. A film a hatvanas évek amerikájába repít, a szürke középosztálybeli jólét világába. A csendes, közép-nyugati egyetem, nem kevésbé csendes fizika professzorának a lába alól lassan, de biztosan kicsúszik a talaj, majd egyre groteszkebb és mulatságosabb szituációkba sodródik.

A Juan José Campanella rendezte Szemekbe zárt titkok, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjával jutalmazott, fordulatos, a múltat és a jelent izgalmasan variáló alkotás. A film egy fanatikus férfi története, aki megszállottan próbált megoldani egy szörnyű bűntényt, de eközben majdnem mindent elveszített.

socnetwork

A Social Network – A közösségi háló amerika legifjabb milliárdosának, a Facebook alapítójának története. Pontosabban a közösségi háló története. A film nagyon is aktuális témája ellenére voltaképpen egy régi vágású karriertörténetről mesél. És, hogy az embernek nem lehet 500 millió barátja úgy, hogy közben ne akadjon néhány ellensége is...

A Gérard Depardieu a főszereplője a Dumas című francia történelmi filmnek. Mindenki tudja, hogy Alexandre Dumas ˝A három testőr˝ világhírű szerzője, de hányan tudják, hogy a mestermű társ-írója egy bizonyos Auguste Maquet volt? Tűz és víz, extrém különcség és csöndes szorgalom ellentéte a két ember, mégis elszakíthatatlan barátság és alkotó közösség jellemzte kapcsolatukat. Mindaddig amíg fel nem tűnik a színen Charlotte Desrives, a gyönyörű fiatal lány.

A tehetségét már a Sötétkékmajdnemfekete című első nagyjátékfilmjével bizonyító Daniel Sanchez Arévalo ezúttal sem tesz mást, a Kövéren szép az élet című filmjében is azt vizsgálja, hogyan birkóznak meg az élet apró kihívásaival a hétköznapi emberek. Egy fogyókúrás csoportterápián találkozik néhány látszólag hasonló, de közelebbről nézve nagyon is különböző problémával küszködő ember.

A Mamut egy megható, érzelmekben gazdag, de nem mézesmázos és csöpögős film, Lukas Moodysson, svéd rendező tolmácsolásában. A történet hétköznapi, teljesen reális. Két karrierista szülő, egy aranyos hétéves, egy dadus, két "árva" gyerek és egy titkos kaland.

Jane Campion (Zongoralecke, Egy hölgy arcképe) Arany Pálma-díjra jelölt Fényes csillag című életrajzi drámája, egy tragikus szerelmi történet Ben Whishaw (Parfüm: Egy gyilkos története) és Abbie Cornish (Elizabeth: Az aranykor) főszereplésével az angol romantika egyik legnagyobb költőjéről, Keats-ről.

mese a szer.rol

Stéphane Brizé egyszerű és kézenfekvő eszközökkel operáló, Mese a szerelemről című új filmjében a egy régi-régi nagy romantikus toposz variációját boncolgatja: egymásé lehet-e a nagy, durva, erős munkásember és a szelíd, törékeny művészlány az ártatlan és tiszta szerelemben?

A sorozat záródarabja, a 2011-es év nagy Oscar-díj esélyes filmje, Colin Firth, Helena Bonham Carter és Geoffrey Rush főszereplésével: A király beszéde. Ez a film nyerte el idén a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyet a sokkal rangosabb elismerésnek számító Oscar-díj előszobájának tartanak, négy fontos kategóriában a Brit Független Filmdíjat, és a 2011-es Golden Globe-ra 7 kategóriában jelölték. A filmen VI. György király története elevenedik meg. Miután bátyja, VIII. Eduárd lemond a trónról, György nagyon is vonakodva foglalja el a helyét. Ám különös a probléma, mely őt sújtja: erősen dadog, ezért retteg a nyilvános szereplésektől. Beszédhibájának legyőzéséhez elfogadja egy beszédterapeuta, Lionel Logue segítségét. A specialista szokatlan módszereinek, valamint a két férfi között kialakult különös barátságnak köszönhetően György önmagára talál, olyannyira, hogy végül bátran vezeti országát, Nagy-Britanniát a II. világháború zavaros időszakában.

A bérletek január 13-tól megvásárolhatók a Palace Kaposvár mozi pénztárában. A bérlet ára nem változott: 4900 Ft, amit üdülési csekkel és többféle kultúra utalvánnyal is meg lehet vásárolni.

A bérletek idén is fix helyekre fognak szólni, de a vetítési napok szükség esetén átjárhatóak lesznek, ha valakinek nem felel meg egy időpont, a másnapi vetítésre beülhet a bérletével a szabadon maradt helyekre. A filmklub tagjai a bérlet felmutatásával a mozi minden előadására akár 30%-os jegyárkedvezményt is vehetnek igénybe a sorozat időtartama alatt. (Teljes árú jegy: 1090 Ft helyett 950 Ft, hétfőtől szerdáig: 800 Ft, egy bérlettel több kedvezményes jegy is vásárolható.)

Az érdeklődők a filmekről bővebb információt, képeket, előzeteseket találhatnak a www.kortarsfilmklub.hu weboldalon és a Facebook: Kortárs Filmklub Kaposvár oldalán.

Erre a linkre kattintva olvassa el a kortárs filmklub moziműsorát.

 

 

 

Címkék: Palace Kaposvár, mozi, film, kis szines