Fontos figyelembe vennünk azt is, hogy mit iszunk. Toxikológusok szerint alapszabály, hogy ha lehet, ne keverjük a különböző alkoholos italokat, továbbá üres gyomorra és gyógyszerre ne igyunk szeszt. A másnaposság kialakulásáért az alkoholos italban lévő etil-alkohol és a gyümölcscukor egyaránt felelős. Míg az alkohol fokozza a szervezet vízleadását, amelynek a száj szárazsága, szédülés és hányinger a következménye, addig a gyümölcscukor szerepet játszik a fejfájás, levertség kiváltásában, továbbá csökkenti a vérnyomást.

Fontos szabály szilveszter este, hogy fogyasszunk el első lépésben egy kiadós vacsorát, ugyanis ez lassítja az alkohol vérbe jutását. A rágcsálás, nassolás kifejezetten előnyös. Ne feledjünk el rengeteg szénsavmentes ásványvizet inni.

Ha mégis több alkoholt fogyasztunk egy pohár pezsgőnél, feltétlen figyeljünk arra, hogy mit iszunk. Ha tehetjük, igyuk egész este ugyanazt az italt, lehetőleg minőségi változatban. Tartózkodjunk a kommersz italoktól, ha a tömény italok mellett döntünk. Utóbbi esetben előnyösebbek a „tisztább” változatok, mint a vodka, szilvapálinka esetleg whisky. A likőrök és az édes borok nagyon rossz másnapot tudnak okozni.

A hölgyek szervezete lassabban bontja le az alkoholt, így tanácsosabb nekik kevesebb szeszesitalt fogyasztani. Ennek az az oka, hogy a férfiak szervezete nagyobb részben tartalmaz vizet, így a szervezetükben felszívódó alkohol jobban felhígul. A buliból való hazatérést követően feltétlenül igyunk annyi szénsavmentes ásványvizet, amennyit csak tudunk és pótoljuk a magnéziumot és C-vitamint.

A másnap reggel sajnos már nem olyan kellemes, mint az előző este, de elviselhetőbbé tehetjük a következőkkel:
Aludjunk annyit, amennyit csak lehet. Ha kialusszuk magunkat, a kellemetlen érzéseket akár harmadára is csökkenthetjük.

Ha már felébredtünk, fogyasszunk bőséges reggelit, ha lehet kávé nélkül. Fontos a friss gyümölcs illetve gyümölcslé, korpakészítmények és természetesen az elmaradhatatlan szénsavmentes ásványvíz az elvesztett víz pótlására. Jót tesz a csokoládé és a cukor is. Ne koplaljunk, ez csak fokozza a kellemetlen érzéseket.

Reggeli után pihenjünk sokat, ha tehetjük. Ez segít beindítani „megmérgezett” szervezetünk „takarítási” folyamatait.

Ha sportolni akarunk ilyen állapotban, akkor válasszuk a friss levegőn történő sétát. Egyéb tevékenységre ne nagyon vállalkozzunk.

Ha fejfájásunkat gyógyszerrel szeretnénk csillapítani, előtte feltétlenül együnk valamit. A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat kerüljük, mert ezeket a máj bontja le és májunknak éppen elég dolga van most.

És utoljára sok-sok türelem. A kellemetlen hatások 24 óra alatt biztosan lecsengenek.

Ezek ismeretében nagyon jó szórakozást és elviselhető(bb) másnapot kívánunk!

Címkék: rókázás, másnaposság, Szilveszter, gyógyszer, kis szines