A közútkezelő ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival keljenek útra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb adatai alapján az esti és az éjszakai havazás nyomán újra téliesek az útviszonyok Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Hajdúságban, a Nyírségben, az Alföldön és a Viharsarokban.

A Dunántúlon viszonylag enyhe az idő, ott az alászórás hatására a hó nem maradt meg a burkolaton, de Esztergom környékén, a Bakonyban, Pápa és Csorna térségében, elsősorban a hegyvidéki szakaszok fő- és mellékútjain egyaránt számítani kell jeges vagy jégbordás szakaszokra. A főutakon havas a burkolat Salgótarján, Gyöngyös, Heves, Tiszafüred, Szikszó körzetében, míg hóbordás szakaszokra futhatnak Balassagyarmat, Eger, Nyékládháza, Edelény és Kecskemét térségében. A főútvonalakon Monor, Cegléd, Szolnok, Kisújszállás, Szentes, Gyomaendrőd, Nyírbátor, Mátészalka Sátoraljaújhely és Putnok körzetében hókásás, a Dél-Alföldön letaposott havas szakaszok még előfordulnak. A Duna vonalától keletre eső megyékben a mellékutakon szinte mindenhol havas, letaposott havas vagy hóbordás a burkolat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei - a saját és bérelt gépek is - 12 órás váltásban dolgoznak. A társaság több száz géppel végzi az utak hó és síkosságmentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Azonban a megfeszített munka ellenére is nehézséget okoz a társaságnak az, hogy 0 fok alatti hőmérséklet esetén a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül, a sózás -8 fok alatt pedig hatástalan. Ezért a cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra. A társaság munkagépei folyamatosan dolgoznak, de az összefagyott havat egyre nehezebben lehet az útburkolatról eltávolítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform szolgálatától (www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni.

 

Címkék: tisztítás, utak, közút, havas, kis szines