tuzoltok1

A siófoki tűzoltók az idei télen is gyakorlatoznak a Balatonon, nem csupán a jégréteg felett, hanem valós beszakadással valósítanak meg mentési feladatokat. A tűzoltók búvárruhában ugranak a vízbe, amely 2-4 Celsius fok köztudottan.

tuzoltok

Természetesen a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva kötélre erősítik magukat, akit másik végén egy kellő távolságban lévő tűzoltókolléga biztosít. A mentési gyakorlathoz a 4 éve beszerzett mentőpallót is bevetnek, valamint a 2009-es évben pályázaton megnyert motoros jégvágót is bevetnek a Balaton jegén.

tuzoltok

A gyakorlat során az alábbi alapvető teendőket ismételik a tűzoltók és egyúttal felhívják a figyelmet a következőkre:

- Ha recseg a jég alattunk, azonnal feküdjünk le a jégen arccal a part felé és lassú mozdulatokkal kússzunk ki.

- Ha a jég a fenti előjelek nélkül beszakad, azonnal tárjuk szét karjainkat, hogy nehogy víz alá kerüljünk. Amennyiben társunk vagy más ember mentésére kerül sor, óvatosan, a jégen kúszva közelítsük meg.

- Ne kerüljünk a beszakadás közvetlen közelébe, hanem az utolsó szakaszt ággal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg több ruhát összekötve hidaljuk át, és szólítsuk fel a balesetet szenvedettet, hogy abba kapaszkodjon és ne essen pánikba.

- Ha több segítőtárs van a helyszínen: alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. A bevetett segédeszközökkel húzzuk ki a sérültet a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.

- A mentést mielőbb el kell végezni, mert a pár fokos vízben akár fél percen belül keringési zavarok léphetnek fel, illetve a szív leállhat.

- A jég alá került ember mentését bízzuk szakemberre, és azonnal értesítsük a tűzoltóságot és a mentőket.

tuzoltok

Ahol szabad a téli sportok űzése a Balatonon, ott is tilos ködben és rossz látási viszonyokban a jégre merészkedni. Tilos kikötőkben, veszteglőhelyeken, folyóvizeken, bányatavakon csúszkálni, fakutyázni, korizni, valamint járművel a jégre menni.

tuzoltok

 

 

Címkék: jég, tűzoltók, kis szines, Balaton