monalisa

Számos legenda született Leonardo Da Vinci leghíresebb alkotásáról, a Mona Lisáról. Sokan úgy vélik, hogy a művész magát festette meg női alakban, egyesek a mosolyában, mások a szemében keresik rendkívüli hatásának titkát. A művészettörténész Silvano Vinceti szerint a reneszánsz mester üzenetet rejtett el Gioconda szemében, amelyben betűket és számokat vél látni.

– Szabad szemmel nem láthatók a betűk, de egy bizonyos nagyításnál már tisztán kirajzolódnak. A jobb szemében mintha egy L és egy V betű lenne – ami talán a művész monogramja –, a másikban egy C, egy E és egy B, valamint több szám is kivehető mindkét szemben. A 72 és a 2 is feltűnik, és a háttérben látható hídon is számokat találtunk – magyarázta Vinceti, aki úgy véli, hogy ez valódi kód lehet, melynek megfejtésével különleges információhoz juthatnak hozzá a kutatók. Bár Dan Brown sikerkönyve, A Da Vinci kód pusztán fikció, nem kizárt, hogy a Mona Lisa valóban szimbólumokat hordoz.

– Da Vinci gyakran alkalmazott jelképeket a festményein, ráadásul a Mona Lisa annyira sokat jelentett számára, hogy elkészülte után mindenhova magával vitte – nyilatkozta az olasz művészettörténész, aki szerint ő és csapata történelmi jelentőségű felfedezés küszöbén áll.

Címkék: Laeonardo Da Vinci, Mona Lisa, titok, festmény, kis szines