Idén is félszáz stéget hagytak a Balatonban a nyaralótulajdonosok, horgászok. Október 31-ig kellett volna kivenni ezeket a tóból. A vízügyesek most motorcsónakkal járják a Balatont, hogy felderítsék a stégeket, mólókat. Ezeket a jég összetörheti, és később balesetet okozhatnak. Néhány éve valaki meghalt, mert ráugrott egy felborult stégre. Egyes becslések szerint 300 is lehet a víz alatt.

A vízügy munkatársa motorcsónakkal járja a déli partot, hogy felderítse a bent maradt stégeket. Zamárdi partjainál több is van a vízben. Olyan is, ami félig elmerült. Vidák Ferenc azt mondja: valószínűleg elfeledkeztek róla.

Nem messze egy másik stég, illetve ami még látszik belőle. A tetejét leszedték, de a négy vasat itt hagyták. Ferenc szerint nem bírták kivinni a magas vízben.

Félszáz ilyen vízállást hagyhattak idén a Balatonban. Ennél több is lehet, egyes becslések szerint akár 300 is lehet a víz alatt. De félreeső helyeken. Van, ami védett helyen van, de nem teljesen veszélytelen. Ha jön egy északi szél, és a jéggel együtt a partra sodorja, a kerítéseknek is nekidöntheti.

De ennél komolyabb károkat is tud okozni egy stég a vízügyesek szerint.

- Hogyha ezeket a jég összegyűri, és tavasszal, amikor jégolvadás után eltűnnek a víz alatt, akkor a hajókra és a strandolókra is komoly balesetveszélyt jelent - mondta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

Néhány éve egy vízibiciklis ugrott rá egy vízalatti stégre, azonnal meghalt. A stégeket egyébként engedéllyel lehet csak kitenni, de ezt sokan elmulasztják, ezért senkit nem lehet megbüntetni. A következő hetekben a vízügyesek az összes bent maradt és megtalált stéget kiemelik a Balatonból.

Címkék: stég, Balaton, kis szines