körbe

Az iparűzési adóval nem lehet már csökkenteni az adóalapot. Ez újabb 1400 somogyi vállalkozót hozhat nehéz helyzetbe. A kintlevőségek az építőipart és a pénzügyi szektort érintik legfőképp.

 

Azt beszéltük meg, hogy ezen a héten tudunk egyezteni, hogy a négy és fél millió forint végszámlából a két és félmillió forintot mikor tudja utalni - próbálja telefonon behajtani tartozásait Szekeres Lajos, a Semeco Szakipari Kft. ügyvezető igazgatója. Több hónapja szeretni megkapi egy tornacsarnok építési költségét az egyik kaposvári cég tulajdonosa.

A behajtás a vállalkozók mindennapos gondja. Szekeres Lajos hozzátette: az utolsó két évben a csődbe menő cégek miatt 11 millió forintot vesztett, amit nem tud behajtani.

Három somogyi cégből kettőnek van kintlevősége. A megyében 15-20 milliárd forintra becsülik a körbetartozások összegét. A vállalkozók megyei elnöke szerint az elmúlt években több száz vállalkozás ment emiatt csődbe.

Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke hozzátette: a magyar vállalkozók is a multik után szabadon észrevették, hogy semmi következménye nincs annak, ha valaki nem fizet.

A társasági adótörvény új rendelkezése, hogy az éven túli behajthatatlan követelések 20 százalákát leírhatják a vállalkozók az adólapból. Ez az összeg Somogyban egy év alatt másfélszeresére nőtt. És több társaság is élt a lehetőséggel.

Fülöp Eszter, az APEH regionális főigazgatóságának somogy megyei sajtóreferense elmondta: a jogszabály alkotójának célja ezzel a rendelkezéssel az volt, hogy az amúgy is szorult helyzetben lévő vállalkozások terheit valamilyen szinten enyhíteni tudják.

Az egyik kaposvári adóirodában azt mondják: ők is látják a válság hatását, amely leginkább az építőipart és a pénzügyi tevékenységgel foglalkozó cégeket érinti.

Pappné Vörös Judit, az Adó és Számvitel Kft. könyvvizsgálója hozzátette: ezen vállalkozások behajthatatlan követelései rendkívüli módon megduzzadtak.

Az idei iparűzési adót ráadásul már nem írhatják le a nyereséges vállalkozók. Ez Somogyban több mint 1400 céget érint.

Címkék: Szekér lajos, Daxner Gábor, körbetartozás, behajtás, iparűzési adó, Somogy, kis szines