A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el.A gátszakaszon a hétfő délelőtti újabb mozgást a szakemberek úgy vették észre, hogy a repedések két oldalán egy-egy összekötő szalagot feszítettek ki, és azok közül kettő elszakadt.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést.A katasztrófa következtében kilenc ember meghalt. A X. számú kazetta északi fala 150 méteres szakaszon sérült, a keresztirányú repedések mellett 52 centiméteres süllyedést is regisztráltak.

Legutóbb két hete, október 14-én mértek nagyobb elmozdulást a sérült tározó északi falán, akkor másfél centiméterrel nőtt a repedés egy éjszaka alatt. A katasztrófavédelmi szakemberek közlése szerint egy esetleges újabb gátszakadás bekövetkeztekor Kolontár és Devecser lakossága biztonságban van, mert a megsérült tározó körül a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. hármas körgátat, illetve a vízügyi szakemberek egy 620 méter hosszú és 25 méter széles gátat is építettek.

Címkék: tároló, gát, vörösiszap, mozgás, kis szines