urna


A szociális temetések száma stagnál, évente 70 embert temet el az önkormányzat Kaposváron, ennek többszörösére lenne azonban igény.

Virágokat és mécseseket helyeztek el a sírokra a hozzátartozók a kaposvári szociális parcellában. Vannak azonban olyanok, akikre senki sem gondol. Nincsenek ugyanis rokonaik. Az Ősz utca végén több mint 100-an nyugszanak, akiket az önkormányzat temettetett el. Évente átlagosan 70-en kérik ezt Kaposváron.

A temetkezési szokásaink leképezik a társadalmi szerkezetet -mondja a szociológus. Egyre több az 1-2 millió forintos vagy annál drágább temetés és egyre több azoknak a száma is akik nem telik temetésre. Ők vagy a szóróparcellát választják vagy hazaviszik urnában a hozzátartozók hamvait.

Szabó János szociológus elmondta: több mint duplájára emelkedett az utóbbi két évben a hamvasztást kérők száma.

- Ez egyértelműen azt jelzi, hogy mivel ez egy olcsóbb temetési mód, kevésbé van az embereknek pénze a hagyományos temetkezési módokat megfizetni -tette hozzá.

Míg 2007-ben 3 család vitte haza az elhunyt hamvait Kaposváron, addig tavaly már 100-an, idén pedig már csaknem 150-en. De az is előfordul, hogy néhány nap múlva a szeméttelepen landoltak a hamvak, tudtuk meg a szakembertől.

A test tiszteletét fejezzük, ki azzal hogy valakit eltemetünk-mondja a plébános.Régen akinek vallásos temetést adtak, azt remélték, hogy egy magasabb helyre kerül a mennyek országában. A halottak hamvaival együtt élni nem egészséges-tette hozzá Nyéki Kálmán.

A Szent Kereszt Plébánia plébánosa elmondta: megpróbálják az embereket lebeszélni erről, mert a tapasztalat az, hogy pszichológiailag nem jó nekik még akkor sem ha ők most úgy érzik, hogy jó. Egyfajta elszakadásra mindannyiunknak szüksége van. Az egyház is segíti azokat akiknek nincs pénze temetésre. Azt szeretnék, ha mindenkinek lenne egy hely ahova visszamehet emlékezni.

Címkék: szociológus, Nyéky Kálmán, szokás, Szabó János, temetés, hamvak, temetkezés, sír, kis szines